Na Klínovci se rozjela nová lanovka, zatím jen pro pozvané

Jáchymov (Karlovarsko) – Zatím jenom pozvané hosty svezla nová lanovka z Jáchymova na Klínovec. Krušnohorské město zahájilo slavnostním spuštěním lanové dráhy svoji historicky první zimní lázeňskou sezonu. Na Klínovci se zatím rozjeli první lyžaři, kterým je ale k dispozici pouze sjezdovka, která vede směrem od Jáchymova. Není to jediné místo v Česku, kde se již lyžuje, poté, co se před týdnem poprvé svezli na krkonošské Černé hoře a v jihomoravských Němčičkách, se lyžaři tento víkend mohou vypravit také na některé další sjezdovky v Krkonoších či na Boží Dar.

Kromě provozu nové lanovky začala na Klínovci i lyžařská sezona, zatím však pouze velmi skromně s jedinou sjezdovkou. Přesto na Klínovci mrzlo, a tak měli lyžaři lepší podmínky než třeba na Horních Mísečkách, kde se výrazně oteplilo a vlekaři nakonec byli rádi, když udrželi sjízdnou alespoň polovinu krátké sjezdovky u parkoviště. Podobně rozpačitý byl také začátek sezony v Jeseníkách. „Je plus tři, mlha, mokro, mrholí nám, takže to lidi na naše kopečky moc neláká,“ podotkl majitel lyžařského areálu v Branné.

Přečtěte si více o lyžařských možnostech  v Česku o prvním prosincovém víkendu.

Nová čtyřsedačková lanovka je připravena začít vozit lyžaře z Jáchymova na Klínovec. U příležitosti zahájení zimní lázeňské sezony v Jáchymově se i rozjela, ale zatím pouze s pozvanými cestujícími. Provoz pro širokou veřejnost začne teprve až bude dost sněhu na souběžné sjezdovce, podle mluvčího skiareálu Adama Svačiny by se tak mohlo stát 19. prosince. Kdyby ovšem bývaly byly splněny dávné plány, objevila by se taková zpráva již v minulé sezoně. Nakonec si však nečekaně prodloužila „život“ stará jednosedačková lanovka od Transporty, zatímco její nástupkyně se potýkala s problémy – zejména finančními, které souvisely s krizí ROP Severozápad.

Podle jednatele klínoveckého lyžařského střediska Petra Zemana vznikala nová čtyřsedačková lanovka zhruba dva roky. V průběhu výstavby však přestaly přicházet peníze z dotačního programu, majitel lanovky tak zažil měsíce nejistoty, kdy si ministerstva a kraje problém přehazovaly a hrozilo i úplné zrušení ROP. „Snažili jsme se stavět dál i bez dotací. Ty se nakonec obnovily. Nejde ale jen o samotnou lanovku, ale i vykácení asi 15 hektarů sjezdovek, vybudování retenční nádrže pro 20 milionů litrů vody, parkoviště pro stovky aut,“ upozornil Petr Zeman. Investice na jižní straně areálu činily téměř 300 milionů korun.

Při první jízdě svezla nová klínovecká lanovka pouze pozvané cestující
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

Nová čtyřsedačková lanovka je delší než stará Transporta SL-1. Nevede sice až do centra Jáchymova, lidé na ni ale mohou nastoupit již na parkovišti severně od města a odpadá jim stoupání k původní dolní stanici. Jáchymovské lázně proto očekávají, že se mnohem více než dosud podaří propojit lyžování na Klínovci s lákadly, které město nabízí. „Lázně si rozvoj lyžařského areálu zvolily jako druhý pilíř k lázeňství už asi před deseti lety. Celou tu dobu jsme věděli, že máme jedinečnou příležitost, podobně jako je to v Alpách: lázně a lyžování dohromady. A věděli jsme, že naše lázeňské kapacity neodpovídají úplně tomu, co se očekává pro lyžování, takže jsme je postupně měnili,“ uvedl generální ředitel Léčebných lázní Jáchymov Eduard Bláha.

Nová lanovka na Klínovec

  • čtyřsedačková visutá lanová dráha s odpojitelnými vozy a kryty cestujících („bublinami“)
  • výrobce: Doppelmayr
  • typ: 4-CLD-B
  • šikmá délka: 2 168 m
  • převýšení: 281 m
  • provozní rychlost: 5 m/s
  • jízdní doba: 7,5 minuty
  • přepravní kapacita: 2 400 osob za hodinu
Jednosedačková lanovka jezdila na Klínovec od roku 1965 do roku 2014, před ukončením provozu byla čtvrtou nejstarší provozovanou lanovkou v Česku. Patřila k typu SL-1, který vyráběla Transporta Chrudim od 50. až do 80. let minulého století.
Zdroj: ČT24/Milan Dolejší