Poslanci žádají mimořádnou schůzi, Pardubicko garanci bezpečnosti

Pardubice – Stát musí být tím, kdo bude garantovat bezpečnost převozu munice z Vrbětic do Květné i provoz obnoveného armádního skladu. Shodli se na tom účastníci zasedání Bezpečnostní rady Pardubického kraje. Na jednání dorazili také zástupci policie, ministerstva obrany a vlastníků munice, firmy Excalibur Army. Situací kolem vrbětického skladu se budou zabývat i poslanci - 83 zákonodárců napříč všemi stranami podepsalo žádost o mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny. Ta se uskuteční v pátek.

„Je to o dostatku informací: o tom, jaký druh munice bude v Květné umístěný, čí ta munice bude a kdo na ni bude dohlížet,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD), který zasedání bezpečnostní rady kraje předsedal. Právě dostatek informací je jedním ze základních požadavků, který od starostů a zástupců kraje směrem ke státu zazněl. „Jednali jsme o konkrétních bodech tak, aby veškeré záruky, které požadují občané v okolí Květné, byly co nejprecizněji formulovány. Aby byl stát schopen říct: Toto můžeme skutečně garantovat. Myslím že se nám podařilo,“ ujistil náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta.

Dalšími bezpečnostními zárukami pro místní má být odborný dozor a jasný režim fungování skladu v Květné i to, aby areál hlídala policie nebo vojenská policie. Do areálu se má také vrátit jednotka profesionálních hasičů. „Byli bychom neradi, aby tam docházelo k nějakým neočekávaným událostem, jako se to stalo ve Vlachovicích-Vrběticích,“ doplnil Netolický. „Pokud budou všechny požadavky splněny, jsme schopni snést to určité riziko, které s sebou tato akce přináší,“ dodal starosta Květné Petr Škvařil (ČSSD).

Stěhovat se bude jen část munice

Do Květné by se měla z Vrbětic stěhovat část materiálu firmy Excalibur Army. I její zástupci dnes na bezpečnostní radu dorazili. „Ostatní nájemci z Vrbětic nás ujistili, že mají zájemce, kteří si munici odvezou. Firma Excalibur Army má munice ve Vrběticích nejvíc a není schopna tak rychle sehnat odběratele nebo skladové prostory pro všechnu munici. Zbývá 2 800 tun munice, pro kterou nemají klienty a nemají kapacity, kam to rychle uskladnit,“ vysvětlil Kuchta. Munice by měla být v Květné tak dlouho, než se ji firmě podaří prodat nebo uskladnit jinde, nejdéle však do 31. prosince 2015.

Bezpečnostní rada k muničnímu skladu v Květné (zdroj: ČT24)

Areál v Květné by měl být připraven k použití od 13. prosince, pro jeho ostrahu je zatím vyčleněno 84 vojáků. Vzhledem ke druhému výbuchu ve Vrběticích minulý týden se ale převoz munice komplikuje. Pyrotechnici musí počkat do pondělí, pokud se do té doby neozve další samovolný výbuch, mohou se znovu pustit do čištění areálu. Policie předpokládá, že odvoz munice z Vrbětic začne nejdříve koncem prosince.

Výbuch bude řešit sněmovna na páteční mimořádné schůzi

Kvůli výbuchu ve Vrběticích požádaly všechny čtyři opoziční kluby s podporou některých koaličních poslanců o svolání mimořádné schůze sněmovny. Pro svolání se vyslovilo 83 zákonodárců, potřeba bylo alespoň 40. Podpisy předali předsedovi sněmovny Janu Hamáčkovi (ČSSD), který vyhlásil konání schůze na pátek 12. prosince.

Poslanci by chtěli znát příčiny výbuchu a budou se vlády ptát také na to, jaká přijala opatření pro to, aby podobné výbuchy nenastaly v ostatních muničních skladech v Česku. Podle Karla Fiedlera z hnutí Úsvit zůstávají také nezodpovězené otázky, jak budou postiženi viníci a kdo zaplatí odstranění následků exploze.

„Problém vznikl podle mého názoru už někdy v roce 2006, kdy z areálu odešla armáda a ten přešel pod státní podniky zřizované ministerstvem obrany. Ty začaly areál pronajímat soukromým firmám, ale nadále byl veden jako armádní a on už tomu neodpovídal. Tady organizace zřizované ministerstvem obrany evidentně selhaly. Měly areál rekolaudovat,“ prohlásil v Interview ČT24 Petr Gazdík (STAN), místopředseda Poslanecké sněmovny.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

V Květné jsou na munici zvyklí

Muniční sklad v Květné u Poličky byl po léta přísně střeženým vojenským objektem. Vznikl po druhé světové válce v roce 1949, Československá lidová armáda sklad využívala hlavně po roce 1969. Ke konci roku 2013 se ho ale armáda rozhodla opustit. Areál je tak rozsáhlý, že zasahuje do katastrů několika obcí, zabírá 215 hektarů a je v něm 32 skladů. Materiál z Vrbětic by měl zabrat zhruba polovinu této kapacity.

„Přestože byl sklad uzavřený v září loňského roku, je tam plně funkční kamerový systém, objekt byl střežen 24 hodin denně. Osobně jsem se přesvědčil o tom, že veškerá instalovaná technika je supermoderní,“ uzavřel hejtman.

Ve Vrběticích, místní části Vlachovic na Zlínsku, vybuchl 16. října letošního roku ze zatím nezjištěných příčin muniční sklad v nájmu firmy Imex Group. Do vzduchu vyletělo přes 50 tun munice. Dva zaměstnanci při výbuchu zahynuli. Sedm týdnů poté vybuchl další sklad. Policie to vyšetřuje jako úmyslný trestný čin obecného ohrožení.