Druhá polovina týdne přinese na hory nový sníh

Pololetní a jarní prázdniny se už blíží a na horách konečně začíná přibývat sněhu. Podle předpovědi by mohl vydržet i v průběhu února; meteorologové navíc očekávají, že od čtvrtka bude na horách znovu sněžit.

Leden se nachýlil, do začátku jarních prázdnin zbývá čtrnáct dní, a může se zdát, že si to uvědomilo i počasí. Hory si se sněhem po novoroční oblevě výrazně polepšily už minulý týden. Dokonce se na přelomu týdnů našla první stanice, kde je letos víc než metr sněhu. Je to ale jen jedna jediná: Blatný vrch na hřebeni šumavského Březníku. Loni ve stejné době ležel sníh často i v nížinách a na horách ho bylo půl metru nebo víc. 

Výška sněhu 25. ledna
Zdroj: ČT24


Letos sice sníh v nížinách na delší dobu zatím čekat nemůžeme, ale na horách by sněhová peřina tát nijak výrazně neměla, spíš naopak. Zatímco začátek tohoto týdne přinesl inverzi, která mnohdy ani nejvyšší kopce nenechala vykouknout nad mraky, od čtvrtka začne na horách zase sněžit a sněhu bude dál přibývat.

Sněhové zpravodajství (zdroj: ČT24)

Pro děti je také plus, že se ledová krusta na povrchu sjezdovek mění v tvrdý udusaný sníh, a až na něj nasněží nový prašan, bude každý pád méně bolestivý.

Nový sníh do pátku
Zdroj: ČT24


I běžkaři můžou vyrazit do stopy bez obav; nad 800 metrů nad mořem je totiž i pro ně většinou dost sněhu. Komplikací může být vítr, který se vždy po třech nebo čtyřech dnech klidu do hor zase vrací. Lavinové riziko zůstává v Krkonoších i Jeseníkách mírné (druhý stupeň z pěti možných), zejména skialpinisté by měli být opatrní. Sněhu totiž bude koncem týdne přibývat a předpovědi slibují nový sníh i v prvních třech únorových dnech.

Podle měsíčního výhledu by se měly teploty nad nulou a pod nulou střídat až do poloviny února jenom v nížinách, na horách to zatím na výraznější oblevu nevypadá.

Dlouhodobá předpověď
Zdroj: ČT24