Letošní podzim byl v Evropě rekordně teplý, v Česku výjimečně suchý

Před pár dny skončil meteorologický podzim. Na území České republiky byl především suchý, spadlo totiž jen 58 procent dlouhodobého průměru za období 1981-2010. Z teplotního hlediska patřil letošní podzim k teplejším, ale jen lehce – asi o šest desetin stupně – se vzdálil od dlouhodobého normálu.

Ze všech tří měsíců bylo výrazně teplejší září, které s průměrnou teplotou 14,1 stupně Celsia překonalo o 1,3 stupně dlouhodobý průměr. Říjen byl o desetinu chladnější a listopad o sedm desetin teplejší. Srážkově dopadlo relativně nejhůř září, kdy spadlo 40 procent normálu (23 milimetrů), v říjnu to bylo 19 milimetrů, což je 44 procent normálu. V listopadu se situace poněkud zlepšila, měsíční úhrn 44 milimetrů představuje 90 procent dlouhodobého průměru.

Před zimou je ale suchý podzim poměrně nepříjemnou zprávou.

Odchylka průměrné měsíční teploty vzduchu v říjnu od normálu 1981-2010
Zdroj: ČHMÚ

Výše uvedené hodnoty jsou průměry za celé území Česka. V jednotlivých měsících panovaly samozřejmě větší i menší rozdíly napříč naším územím vůči těmto hodnotám.

Například v říjnu jsme registrovali pás s vyššími srážkami táhnoucí se z Kolínska na sever – za tuto „anomálii“ mohly především četné bouřky a silný déšť, které se zde objevily 5. října v souvislosti se zvlněnou studenou frontou. Na začátek října šlo o neobvykle časté a srážkově intenzivní bouřky.

V listopadu evidovala nadprůměrné srážky část Moravy a západní polovina Čech, zatímco méně jich spadlo hlavně ve východních Čechách. Z hlediska rozdílů teplot stojí za zmínku říjen, který byl v jihozápadní polovině Čech citelně chladnější než na severovýchodě a východě Česka. A v listopadu panovaly poměrně chladné teploty na Českokrumlovsku a východní Šumavě.

Odchylka průměrné měsíční teploty vzduchu v říjnu od normálu 1981-2010
Zdroj: ČHMÚ

Září bez tropických teplot

I přesto, že letošní září bylo výrazně teplejší, nepřineslo ani jeden tropický den, nejvyšší teplota letošního podzimu činila totiž 29,3 stupně Celsia a zaznamenali ji 10. září v Plzni, Mikulce. Pro zajímavost, dosud nejvyšší podzimní teplotu naměřili meteorologové na konci „superléta“ 2005, kdy 1. září v Javorníku maximum dosáhlo 37,4 stupně Celsia.

Poměrně brzy přišly první silnější ranní mrazy, a to v noci na 1. října – přízemní minima tehdy klesla až na minus osm stupňů, což místy poškodilo vegetaci, zejména zeleninu. A nejnižší teplotu za celý podzim naměřili na Šumavských pláních na Březníku, kde 29. listopadu kleslo minimum až k minus 14,7 stupně Celsia.

Měsíční úhrn srážek za říjen v procentech normálu 1981-2010
Zdroj: ČHMÚ

Listopad ale umí přinést i podstatně nižší teploty – na Rokytské slati teploměry 25. 11. 2010 ukazovaly až minus 25,4 stupňů Celsia.

Celkově se letošní podzim jako celek vyznačoval poměrně malým kolísáním teplot a chybějícím výskytem výraznějších extrémů. Velmi stabilní z pohledu odchylek od dlouhodobého průměru byly teploty zejména v období od 21. října do 18. listopadu – pro naše území je přitom mnohem typičtější výraznější kolísání v rámci několika dnů, kdy se střídají studené a teplé vzduchové hmoty.

Měsíční úhrn srážek za listopad v procentech normálu 1981-2010
Zdroj: ČHMÚ

První sněžení letos na podzim přišlo poměrně pozdě, na horách napadl sníh 13. října, nicméně záhy roztál. Další porce sněhu dorazila až 4. a 5. listopadu, opět se ale týkala pouze hor. První výraznější sněžení v nížinách přišlo s asi dvoutýdenním zpožděním oproti svátku svatého Martina, a to v pátek 26. listopadu.

Další nadílka následovala v neděli 28. 11. V obou případech napadlo víc sněhu ve východní polovině Česka, kde pokrývka zkomplikovala dopravu i v nížinách. Díky četnějšímu sněžení na horách ve druhé polovině listopadu jsme ale do lyžařské sezony 2021/2022 vkročili s nadprůměrným množstvím sněhu, kterému následně pomohlo i sněžení začátkem prosince.

Evropský podzim

Taky z celoevropského pohledu se letošní podzim blíží dlouhodobému průměru, což je v poměrně ostrém kontrastu s loňským rokem, kdy Evropa zažila nejteplejší podzim od roku 1979. Výrazně tepleji měli na Britských ostrovech a taky v jižní Skandinávii včetně Dánska. V Severním Irsku se stal letošní podzim dokonce nejteplejším v historii měření, pro celé území Velké Británie šlo o druhý nejteplejší podzim.

Odchylka průměrné teploty za letošní podzim od období 1991-2020
Zdroj: Copernicus

Naopak chladnější období měli v severním Španělsku, kde v listopadu zaznamenali opakované vpády studeného vzduchu od severu doprovázené vydatným sněžením v horských oblastech, a taky v částech jihovýchodní Evropy včetně Černomoří.

Celosvětově pak podle předběžných údajů byl letošní podzim teplotně nadprůměrný, a to navzdory zchlazujícímu efektu jevu La Niña.