Sníh i vítr na Bílou sobotu a náledí ráno o Velikonoční neděli. Nad 10 stupňů se teploty dostanou až v pondělí

Zima se nevzdává. Kvůli silnému sněžení a náledí vydal Český hydrometeorologický ústav pro sobotu a neděli výstrahu. Přechodně se oteplí až v pondělí, ovšem už od úterý by zase teploty měly zůstávat výrazně pod průměrem.

Rok 2021 přinesl už dva dny s letními teplotami. Na nebo nad 25 stupňů Celsia se maxima dostala poslední březnový den a taky na apríla. Přitom právě 1. dubna byla ve Strážnici zaznamenána zatím nejvyšší teplota letošního roku: 26,5 stupně. Oba dva dny přepisovaly statistiky – rekordy padly na asi dvou třetinách stanic měřících víc než 30 let.

Nejvyšší teplota 1. dubna 2021
Zdroj: ČT24
Teplotní rekordy 1. dubna 2021
Zdroj: ČT24

Ve čtvrtek přešla studená fronta. Za ní k nám bude zesilovat příliv studeného vzduchu od severu. Už v noci na sobotu čekáme na většině míst přeháňky. Sněhové budou nejdřív nad 700 a pak už i nad 400 metrů nad mořem. Teploty zůstanou většinou slabě nad nulou. A se sněhovými přeháňkami musíme počítat i v sobotu přes den. Jen pod 500 metry nad mořem budou dešťové nebo smíšené. Teploty zůstanou mezi pěti a devíti stupni Celsia, na horách kolem nuly.

Pocit chladu ale bude umocňovat silný vítr – v nárazech bude mít kolem 55 kilometrů za hodinu. Na horách na severu může napadnout i kolem 15 centimetrů sněhu. Při silných sněhových přeháňkách s intenzitou až čtyři centimetry za hodinu bude přechodně klesat dohlednost a sněhová pokrývka se může tvořit přechodně už od středních poloh.

Počasí v sobotu
Zdroj: ČT24
Sněžení na Bílou sobotu
Zdroj: ČT24
Výstraha ČHMÚ – sníh
Zdroj: ČHMÚ


V noci na neděli se bude vyjasňovat, a proto se teploty ráno dostanou pod nulu. Může se tak tvořit náledí. A jen nepatrně teplejší bude pondělní ráno – teploty budou i slabě pod nulou.

Minimální teploty v neděli a v pondělí
Zdroj: ČT24
Výstraha ČHMÚ – náledí
Zdroj: ČHMÚ

Maxima se v neděli nedostanou nad deset stupňů Celsia. Ale už bude víc slunce – jasno nebo polojasno. Víc mraků se čeká jen zpočátku na Moravě a ve Slezsku a tam by se také ojediněle mohla ještě objevit přeháňka, nad 500 metrů sněhová.

Maxima v neděli a v pondělí
Zdroj: ČT24

Na Velikonoční pondělí bude zpočátku jasno nebo polojasno, ale přes den od západu až zataženo, odpoledne od severozápadu s deštěm nebo přeháňkami, které budou večer nad 600 metrů přecházet ve smíšené či sněhové. Maxima budou v Čechách devět až třináct stupňů Celsia, na Moravě a ve Slezsku až šestnáct. A znovu může zesilovat vítr, nárazy budou až 70 kilometrů za hodinu.

Velikonoce 2021
Zdroj: ČT24

Ani příští týden se nedočkáme nadprůměrných teplot. Naopak, maxima budou odpovídat spíš druhé polovině března. A oteplovat se bude jen velmi pozvolna.

Počasí po Velikonocích
Zdroj: ČT24