Na české hory přijde příští týden oteplení. Sníh roztaje a o svátcích spíš nepřipadne

Do neděle může na horách ještě přisněžit, v pondělí se tam začne oteplovat a od úterý v Česku nastane další inverze teploty. Zatím se zdá, že by mohla skončit před zlatou adventní nedělí, ale právě takové počasí se často udrží déle, než se zpočátku zdálo.

Na rozdíl od středy, kdy sněžilo jen na Šumavě a na ostatních horách svítilo slunce, ve čtvrtek padal sníh ve všech pohořích v Česku, nejpozději přišel v Jeseníkách. I když ho v horách leží většinou jen pár centimetrů, až do konce týdne bude ještě trochu přibývat.

Sněžení
Zdroj: ČT24



Změna přijde ale hned na začátku příštího týdne, kdy se do Česka vrátí teplotní inverze a situace se otočí; v nížinách bude chladno a mlhavo a na horách teplo se sluncem.

Maximální teploty v nížinách by měly být do pondělí do 6 °C, potom už jen kolem 2 °C. Na horách vydrží celodenní mráz do konce týdne, v pondělí se teplota odpoledne dostane už nad nulu a od úterý tam může být i 7 nebo 8 °C.

Inverze
Zdroj: ČT24


Vypadá to tedy, že sníh z tohoto týdne na horách brzo roztaje. O tom, jestli se tam do Vánoc vrátí, rozhodne začátek vánočního týdne. Optimistická varianta dostupných modelů ukazuje, že v takovém případě by mohl sníh ležet na horách a poprašek i na Vysočině, a to nejen na Štědrý den, ale i v dalších dvou vánočních svátcích. Většina aktuálních modelových výpočtů ale v Česku na Vánoce se sněhem nepočítá.

Sníh
Zdroj: ČT24


Vánoční teploty by totiž měly být ráno blízko bodu mrazu, odpoledne kolem 5 až 6 stupňů Celsia. V průběhu svátků by se mělo mírně ochlazovat a srážek se moc nečeká. Pokud se vyskytnou, tak s největší pravděpodobností na horách, a v noci by z toho mohl být sněhový poprašek.

Vánoce
Zdroj: ČT24