Arabista Ostřanský: ISIS se jen tak nepodaří vymazat z mapy

Mosul, jedna z hlavních bašt tzv. Islámského státu, je po bojích trvajících devět měsíců již v rukou irácké armády. Osvobození druhého největšího iráckého města z područí islamistů ale podle arabisty Bronislava Ostřanského neznamená, že se takzvaný Islámský stát podaří jen tak vymazat z mapy.

„I kdyby se podařilo, jako že se k tomu schyluje, jeho enklávy postupně zmenšovat, až nakonec budou dobyty včetně druhého centra v syrském Rakká, tak nesmíme zapomínat, že během svého působení vytvořil řadu metastáz, které se táhnou od Libye až po Filipíny,“ uvedl Ostřanský na adresu tzv. Islámského státu.

„Samozřejmě ti lidé nezmizí a nezmizí ani problémy, díky kterým ISIS získal vliv,“ doplnil Matyáš Zrno, analytik Občanského institutu, a připomněl možnou historickou paralelu – porážku Al-Káidy v Iráku, k níž došlo v letech 2007 a 2008. „Zdálo se, že je zadupána do země, že je naprostý konec a pak stačilo několik let a objevila se znovu v nějaké jiné podobě,“ dodal Zrno.

„Rozhodně si myslím, že nějaká další forma salafistického džihádismu přetrvá proto, že tam prostě žijí miliony Arabů, sunnitských muslimů, kteří se budou v novém Iráku pod dominancí šíitů cítit ukřivděně, velmi pravděpodobně oprávněně, a to bude živná půda samozřejmě pro nějaké další výhonky radikálů,“ předpověděl Zrno.

Podle Ostřanského se tzv. Islámskému státu nepovedlo doposud rozpoutat střet civilizací v muslimském podání, v němž by proti sobě stáli muslimská avantgarda a špatní muslimové spolčení s nevěřícími. „Hypoteticky se to bohužel může podařit různým muslimobijcům, kteří nebojují proti muslimským radikálům, extrémistům, nepřizpůsobivým muslimům, ale muslimům jako takovým. Ano, to znamená, že oni můžou vzbudit strach a nenávist a potom se ocitneme v začarovaném kruhu a bude to sebenaplňující se proroctví,“ zdůraznil Ostřanský.

Události, komentáře: Znamená dobytí Mosulu výrazné oslabení IS? (zdroj: ČT24)