Čtyři roky po Katrině

Poprvé jsem do New Orleansu přijela v lednu 2007. Na letišti hrál jazz (ostatně jak jinak, když je to letiště Louise Armstronga), venku to podivně páchlo, bylo dusno a město bylo zvláštně temné. Hlavně když jsem se blížila k univerzitnímu městečku poblíž jezera Pontchartrain. Tam už jsem viděla, nebo spíš neviděla, co všechno napáchala Katrina. Nebo lépe řečeno, co napáchaly protržené hráze. Bylo to rok a půl od ničivé bouře a okolí univerzity stále vypadalo, jako by tady právě skončila válka. Zbořené nebo zničené a prázdné domy, před nimi kopy nábytku, oblečení, jízdních kol, fotografií, zkrátka všeho, co smetla voda a co už se nedalo znovu použít.

Bylo to 29. srpna 2005, kdy dvě hlavní hráze nevydržely nápor vody jak ze zmiňovaného jezera, tak z řeky Mississippi, a protrhly se. Voda, která se valila městem, naprosto zničila některé městské čtvrti – tou nejznámější je Lower Ninth Ward. Po této černošské chudinské čtvrti zbyly jen trosky a často jen obrysy v zemi, které připomínají, že zde někdy stály domy. Není ale pravda, co se občas dočtete v amerických článcích, že by Katrina postihla jen chudinské čtvrti. Zaplavená byla i oblast okolo jezera Lakeview, tedy prominentní čtvrt s drahými vilami a zkrátka s lepším bydlením. Vždyť město bylo zaplavené z 80 procent. V ulicích proudily řeky plné ryb, hadů a mluvilo se i o aligátorech. Jedna z hlavních ulic ve středu města s názvem Canal Street se zpět proměnila v opravdový kanál. Čluny, které měli lidé zaparkované na březích jezera, odnesla voda bůhvíkam.

Každý v New Orleans má ten svůj příběh spojený s Katrinou. Jedni vzpomínají na to, jak se evakuovali, i když neměli peníze, jak odjeli s jedním kufrem a ten byl zároveň tím jediným, co jim po hurikánu zůstalo, druzí, kteří ve městě i přes varování zůstali, zase vyprávějí historky o tom, jak bojovali o život. Jeden můj kamarád také v New Orleansu zůstal. Neměl peníze, aby si mohl zaplatit hotel, ani žádnou rodinu mimo město. Když se 29. srpna probudil, pršelo a byla bouřka. Během několika hodin už mu voda v jeho domě sahala po kotníky, pak po kolena, pak po pás. Sbalil batoh s důležitými doklady, penězi, pár kousky suchého oblečení a jídla, přibalil velký kuchyňský nůž a vydal se na cestu. Nejprve do sousedova domu, který byl přes ulici a který měl o patro navíc. „Vylomil jsem okenice, vzal velké balení pitné vody, kterou jsem uviděl v kuchyni a šel jsem do ložnice v druhém patře. Přečkal jsem tam noc, která byla asi nejdelší v mém životě. Ten dům měl třináct schodů a další ráno už byla voda na dvanáctém,“ vypravuje Kutlay. Pomocí kuchyňského nože otevřel okenice a přivolal pomoc. Ve člunu se pak dostal zaplaveným městem do bezpečí. Z jeho domu nezůstalo nic, vše bylo zničené, skleničky na víno v kuchyňské lince našel měsíc po hurikánu, kdy se mohl konečně vrátit domů, plné vody.

O Katrině se mluví jako o jedné z největších přírodních katastrof v dějinách USA. V New Orleans se ale vina nedává samotnému hurikánu, jako spíš americké vládě. Zanedbala opravu hrází a peníze na ně určené raději investovala do vojenské operace v Iráku. Obyvatelé New Orleans se stali po této pohromě ještě cyničtějšími, než byli doposud. Vždycky věděli, že jako jižanský stát jsou na okraji zájmu Washingtonu, ale to, co se stalo po Katrině, už bylo moc. Protibushovská nálada byla všudypřítomná. Lidé se přestali spoléhat na státní pomoc. I když do města začaly proudit miliardy dolarů, byli to hlavně lidé z New Orleans, kteří svému městu pomohli postavit se na nohy. Funguje zde neuvěřitelně silný smysl pro komunitu, pro vzájemnou pomoc a pro podporu všeho, co je lokální, co pochází z New Orleans. Jen několik týdnů po hurikánu, kdy bylo ještě město vylidněné, se otevřely první restaurace, pekárny a kavárny. A lidé do nich začali znovu chodit, i když si levnější pečivo mohli koupit v supermarketu. Vědí, že musí podporovat své sousedy, aby je zase jejich sousedi podpořili nazpátek.

Jiný můj kamarád, Phil, který bydlí ve stejné čtvrti jako já, jen pár bloků od City Parku (kde se natáčelo mnoho hollywoodských filmů včetně Podivuhodného příběhu Benjamina Buttona), je jedním takovým příkladem. Když se svými přáteli viděl, v jakém stavu se ocitl park po Katrině, rozhodl se přiložit ruku k dílu. V parku vysázel s mnoha dalšími dobrovolníky přes tisíc nových stromů. Díky lidem jako je Phil, který mimochodem v devadesátých letech pracoval tři roky v Česku, se New Orleans z Katriny poměrně rychle otřepalo. Lidé nepropadli beznaději, ale naopak si řekli, že své město zachrání. Vždyť i jinak průměrný neworleanský tým amerického fotbalu to v pokatrinovské nadšené sezoně dotáhl skoro do finále. Jedno vítězství navíc a neworleanští Saints mohli hrát finálový zápas Super Bowl!

Katrina New Orleans v mnohém pomohla. Konečně znovu otevřela problematiku zdejší vysoké kriminality, špatné situace ve školství a zanedbanou otázku bydlení pro chudé – tzv. projecty, které byly shromaždištěm místních drogových králů a zbraní. Je pravda, že New Orleans zůstává městem s největší kriminalitou na počet obyvatel v USA a že každý den noviny přinášejí zprávy o vraždách a ozbrojených přepadeních. Na druhou stranu se do města vracejí jeho původní obyvatelé, lidé konečně opravují zničené domy poté, co konečně dostali peníze od pojišťoven, opravují se silnice a dokonce se stavějí nové školy. Vylidněné městské čtvrti znovu ožívají.

Teď už jen musíme doufat, že letošní, ale i ty další hurikánové sezony, budou poklidné, a že nové hráze, které by měly být dokončené za dva roky, už budou pevnější.

  • Následky hurikánu autor: Julie Urbišová, zdroj: Julie Urbišová http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1077/107605.jpg
  • Po Katrině autor: Julie Urbišová, zdroj: Julie Urbišová http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1077/107608.jpg
  • Následky hurikánu autor: Julie Urbišová, zdroj: Julie Urbišová http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1077/107604.jpg
  • Po řádění hurikánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1077/107610.jpg
  • Po Katrině autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1077/107609.jpg
  • Následky hurikánu autor: Julie Urbišová, zdroj: Julie Urbišová http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1077/107603.jpg
  • Po Katrině autor: Julie Urbišová, zdroj: Julie Urbišová http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1077/107606.jpg