Hluboká voda i útok zvířete. Pro perfektní selfie už zemřelo více než 250 lidí

Pořídit si perfektní selfíčko, které nikdo jiný nemá. Touha po neobvyklé fotce bohužel často přivádí fotografy do nebezpečných situací, které někdy končí i smrtí. Mezi lety 2011 až 2017 mělo při pořizování vlastních fotografií zemřít víc než 250 lidí. Podle autorů výzkumu by tak některé nebezpečné lokality měly být prohlášeny za „no selfie“ zóny.

Selfie, tedy autoportrét fotografa, se měl poprvé objevit na internetu kolem roku 2002. Od té doby selfíčka zevšedněly a pořizovat si je začal prakticky každý majitel chytrého telefonu nebo fotoaparátu – z oslav, s kamarády, z dovolených, nebo prostě jen tak. V roce 2013 nabyly na popularitě tak, že se „selfie“ stalo dokonce slovem roku.

Výzkum publikovaný v Journal of Family Medicine and Primary Care se ale zaměřil na případy pořizování selfie fotografií, které skončily smrtí. Do výzkumu byly zahrnuty případy z celého světa, které byly zdokumentovány v anglicky psaném tisku.

Dramatický nárůst je vidět v případě Indie: v roce 2011 tamní výzkumníci napočítali pouhé tři případy úmrtí v důsledku pořizování selfie. O čtyři roky později už šlo o 50 úmrtí, v roce 2017 pak o celkem 93 mrtvých.

„Úmrtí se týkají hlavně mladých lidí a turistů, kteří sdílí obsah na sociálních sítích a dostávají za něj odměnu ve formě komentářů a lajků od svých přátel,“ uvedli výzkumníci. Podle nich by turistické oblasti s hlubokou vodou, horskými hřebeny nebo vysokými budovami měly být prohlášeny za „no-selfie zóny“, aby se zabránilo zbytečnému riskování při honbě za fotkami.

Nejčastěji umírají mladí ve věku 20 až 29 let

Právě hluboká voda je největším rizikem, utonutím skončilo celkem 70 pokusů o fotku. Podobně nebezpečné jsou dopravní prostředky. Snahy o takové fotografie – například i člověka běžícího před jedoucím vlakem – skončily smrtí v 51 případech.

Na následky pádu zemřelo 48 osob – v Portugalsku například dva mladí lidé, kteří spadli ze 40metrové zdi. Mezi dalšími příčinami smrti byl i úraz elektrickým proudem, útok zvířete nebo střelná zbraň.

Výrazně častěji při pořizování selfie umírají muži, ve výzkumu jich bylo zahrnuto celkem 153. Žen bylo 58. Mezi oběťmi bylo 76 osob ve věku 10 až 19 let, zdaleka nejčastěji ale umírají lidé ve věku 20–29 let, kdy šlo o 106 případů. V dalších věkových kategoriích se počet úmrtí při pořizování selfie výrazně snižuje. Ve věkové kategorii 60–69 let zaznamenali výzkumníci pouze tři úmrtí.