Twiplomacy: Trump změnil diplomacii tweetování. A nikdo se s ním nehádá on-line

Na Twitteru už jsou zástupci téměř všech zemí světa, dokonce i čínští státníci. Podle studie Twiplomacy má účet na této sociální síti na 97 procent členů Spojených národů. Chybí zástupci pouze šesti vlád – Laosu, Mauritánie, Nikaraguy, Severní Koreje, Svazijska a Turkmenistánu. Největší dopad na sociální síť, která se vyznačuje sdílením krátkých sdělení, měl pak americký prezident Donald Trump.

Od chvíle, kdy Trump 20. ledna 2017 nastoupil do úřadu, se stal nejsledovanějším světovým státníkem – sleduje ho více než 52 milionů uživatelů této sítě.

Prezident Spojených států podle serveru Twiplomacy rovněž poměrně zásadním způsobem změnil diplomatickou komunikaci na Twitteru. Když byl zvolen, svět byl ohromen a světoví vůdci byli zmateni jeho neortodoxním použitím Twitteru, jehož prostřednictvím mohl obcházet tradiční komunikační kanály.

Sám se vyznačuje častým urážením svých oponentů a zahraničních státníků. Severokorejského vůdce tituloval jako „malého raketového mužíčka“ a o syrském prezidentovi referoval ve svých tweetech jako o „plynem vraždícím zvířeti“.

S takovými přáteli už nepotřebujeme žádné nepřátele

Takový přístup nechal mnoho vlád na pochybách, jak na Trumpovy internetové výstřelky reagovat. Jen málo státníků Američanovi odpovědělo přímo, protože nechtěli v on-line prostoru začít roztržku s hlavou Spojených států. Jiní jeho příspěvky sdíleli, hlavy severských států si z Trumpa a jeho příspěvků na sítích pro změnu začaly dělat legraci.

Co si mnozí mysleli jen v soukromí, vyjádřil Donald Tusk veřejně v květnu 2018, když sdílel sdělení: „Když pozoruji poslední rozhodnutí Donalda Trumpa, mohl by si někdo pomyslet, že s takovými přáteli nepotřebujeme žádné nepřátele. Ale upřímně, EU by měla být vděčná. Díky němu jsme přišli o iluze. Uvědomujeme si, že když potřebujeme pomocnou ruku, najdeme jednu na konci své vlastní paže.“

Během návštěvy Angely Merkelové ve Washingtonu německá vláda na Twitteru Trumpa zásadně titulovala jako @POTUS Trump, namísto odkazování na jeho osobní účet. Když se americký prezident na síti začal vyjadřovat o vztazích s Kanadou a producentech mléka, sáhl kanadský premiér Justin Trudeau raději po klasickém telefonátu než po tweetové konverzaci.

Trump je přitom jedním z mála světových státníků, kteří jsou osobně aktivní na vlastních účtech na sociálních sítích. Mezi touto skupinou je například ještě předseda Evropské rady Donald Tusk, dánský premiér Lars Løkke Rasmussen a jeho ministr zahraničí Anders Samuelsen nebo norská premiérka Erna Solbergová.

S Trumpem se na Twitteru raději nikdo nehádá

Cíleně Trumpa na Twitteru oslovili s kritikou právě severští státníci, spolu s premiérem Fidži, když se Trump rozhodl upustit od Pařížské klimatické dohody. Stejně tak se přímé reakce dočkal, když při debatě se senátory o migraci  pronesl větu: Proč sem necháváme všechny ty lidi z pr…lí světa přicházet? (Why are we having all these people from shithole countries come here?). 

V květnu 2018 pak francouzské ministerstvo zahraničí Trumpovi jasně naznačilo svůj nesouhlas s výrokem, že se pařížským útokům v roce 2015, při kterých zemřelo 130 lidí, dalo předejít, kdyby byli pařížští občané ozbrojeni. Bývalý francouzský prezident Francois Hollande odpověděl Trumpovi sdílením videa, ve kterém tyto narážky nazval politováníhodnými a obscénními.

Svůj osobní účet @realDonaldTrump používá americký prezident namísto oficiálního účtu @POTUS, který nechal zřídit jeho předchůdce Barack Obama. Navzdory tomu, že je Twitter klíčovým kanálem pro digitální diplomacii a vzájemné sledování a komunikace jsou běžnou praxí, americký prezidentský účet nesleduje nikoho ze svých zahraničních kolegů.