Facebook bez cílené reklamy bude placený, řekl Zuckerberg americkým senátorům

Šéf společnosti Facebook Mark Zuckerberg vypovídal na společné schůzi právního a obchodního výboru amerického Senátu. Zákonodárci od něj chtěli slyšet, jak provozovatel sociální sítě pečuje o soukromí a data uživatelů. Ve středu ho pak čeká slyšení i ve výboru Sněmovny reprezentantů pro energetiku a obchod.

Zuckerberg se v Senátu omluvil za to, že společnost nedokázala zajistit bezpečnost osobních dat uživatelů. „Byla to má chyba, omlouvám se. Já jsem spustil Facebook, já ho provozuji a já jsem odpovědný za to, co se zde děje,“ řekl senátorům.

Zuckerberg v úvodním projevu zdůraznil, že Facebook podniká řadu kroků, aby se podobný případ, jakým je skandál britské firmy Cambridge Analytica, již neopakoval. Firma Cambridge Analytica neoprávněně získala přístup až k 87 milionům dat uživatelů, údaje pak využila k podpoře volební kampaně prezidenta Donalda Trumpa.

Facebook se o tom, že Cambridge Analytica neoprávněně získala data uživatelů, dozvěděl v roce 2015. Případ ale americké Federální komisi pro obchod (FTC) Facebook neohlásil, řekl Zuckerberg. Následně dodal, že tuto kauzu nepovažoval za porušení dohod mezi Facebookem a FTC.

Na dotaz, proč tehdy žádné kroky proti analytické společnosti provozovatel sociální sítě nepodnikl, Zuckerberg řekl, že britská firma tehdy neměla na Facebooku žádný profil a nevyužívala ani reklamu. „Nebyla možnost, jak ji zablokovat,“ řekl.

Později prohlásil, že Cambridge Analytica, její mateřská společnost SCL a ani žádné další firmy s ní spojené si již nemohou zřídit profil na Facebooku. Na dotaz, zda jsou takto postihováni i zaměstnanci firmy s jejich soukromými účty, odpověděl, že ne.

Do češtiny tlumočená první část Zuckerbergova slyšení:

Senátoři od Zuckerberga chtějí vysvětlit, jak sociální síť dbá o bezpečnost dat svých uživatelů. Senátor Bill Nelson, který je v obchodním výboru vedoucím představitelem demokratů, se Zuckerberga zeptal, zda bude muset platit za to, aby nebyl příjemcem cílené reklamy.

„Budu muset platit, abyste mi nic s využitím mých dat neposílali?“ zeptal se Nelson. „Ano, senátore,“ odpověděl šéf Facebooku. Uvedl také, že společnost bude muset připravit obchodní model Facebooku bez reklam. Dodal nicméně, že vždy bude verze, která bude zdarma. Na mysli tím měl současný model Facebooku, který na cílených reklamách vydělává.

Zuckerberg i přes skandály, kterým společnost čelí, považuje sociální síť za bezpečnou. „Facebook je bezpečný. Sám ho používám. Moje rodina ho používá a stejně tak i lidé, které mám rád a na kterých mi záleží,“ řekl.

Mueller Zuckerbega kvůli Rusku nevyslýchal

Zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, který objasňuje roli Ruska v předloňských prezidentských volbách v USA,  Zuckerberga nevyslýchal. Šéf Facebooku před senátory řekl, že on vyslýchán nebyl, ale že jiní zaměstnanci zřejmě ano.

„Jsem přesvědčen, že mohli být (vyslýcháni),“ řekl Zuckerberg na dotaz senátorů. „Naše spolupráce se zvláštním vyšetřovatelem podléhá utajení,“ dodal s tím, že si není vědom povahy jakékoli spolupráce s Muellerovým týmem.

Facebook zjistil, že ruská Agentura pro výzkum internetu (AII), která se podle některých názorů věnuje šíření propagandy a falešných či zavádějících informací, sociální síť využívala, a to i během voleb. AII měla podle provozovatele Facebooku asi 470 účtů, které jsou nyní zablokované a přes které během dvou let zveřejnila 80 tisíc příspěvků. Obsah těchto příspěvků se podle Zuckerbergova odhadu dostal ke 126 milionům uživatelů nejen v USA, ale i v Evropě či Rusku.

Nad Facebookem visí hrozba vládní regulace

Facebook sám navíc upozornil na možnost, že osobní údaje prakticky všech uživatelů sítě se mohly dostat do nepovolených rukou. Síť totiž umožňovala hledat osoby podle e-mailu či telefonu, což mohli takzvaní sběrači dat zneužít. Tato funkce je již zablokována. 

Zuckerberg se již v pondělí na uzavřeném jednání sešel s několika senátory. Podle komentátorů se zakladatel sociální sítě s více než dvěma miliardami uživatelů snaží obnovit nejen důvěru veřejnosti, ale především odvrátit hrozbu vládní regulace, o které se v souvislosti se sérií skandálů stále hlasitěji mluví.

Demokraté argumentují, že k lepší ochraně uživatelských dat je nutná regulace v podobě federálního zákona. Naopak republikáni se k takovému zásahu staví prozatím vlažně, což by se ale mohlo změnit, pokud by série skandálů na sociálních sítích neskončila. Hrozba regulace kyberprostoru je pro internetové společnosti reálná i z toho důvodu, že demokraté se mohou příslušný zákon pokusit prosadit, pokud v nadcházejících listopadových volbách ovládnou Kongres.

Facebook také spustil program finančních odměn za nahlášení případů zneužívání dat na své sociální síti. Výše odměny není omezena, stanovena bude vždy podle závažnosti konkrétního bezpečnostního incidentu, uvedla firma.

Pozvání na úterní zasedání výboru dostali také šéfové společností Google Sundar Pichai a Twitter Jack Dorsey, ti ale na rozdíl od Zuckerberga nebyli zařazeni na seznam svědků.

  •  17. března – Listy The New York Times a The Guardian napsaly, že britská firma Cambridge Analytica nečestně získala informace o 50 milionech uživatelů Facebooku a využila je mimo jiné při vývoji softwarových nástrojů pro podporu volební kampaně Donalda Trumpa v roce 2016.
  • 19. března – Na Facebook a jejího generálního ředitele Marka Zuckerberga se snesla kritika od zákonodárců z obou stran Atlantiku.
  • 20. března – Britský úřad pro ochranu dat začal vyšetřovat, zda Facebook dostatečně rázně odpověděl na zprávy o zneužití svých dat. Deník The New York Times a agentura Reuters informovaly o odchodu šéfa pro bezpečnost Facebooku Alexe Stamose. Ceny akcií Facebooku se propadly.
  • 21. března – Zuckerberg ve veřejném komentáři připustil, že společnost udělala chyby, a slíbil, že síť zlepší ochranu osobních údajů a omezí k nim přístup aplikacím jiných společností.
  • 23. března – Známý americký podnikatel Elon Musk smazal oficiální stránky svých firem Tesla a SpaceX na Facebooku. Odchod z této sítě či přerušení reklamních aktivit později oznámil i časopis Playboy či německá banka Commerzbank.
  • 24. března – Akcie Facebooku klesly za týden o 13 procent.
  • 25. března – Zuckerberg se v britských a amerických novinách obyvatelům Británie a USA omluvil, že narušil jejich důvěru.
  • 26. března – Facebook začala vyšetřovat i Americká Federální komise pro obchod (FTC) kvůli postupu při ochraně soukromí.
  • 28. března – Facebook představil nová opatření, jež mají uživatelům zajistit lepší kontrolu nad informacemi, které o nich tato síť schraňuje. Rozhodl se ukončit spolupráci s podniky, které se zabývají shromažďováním údajů o spotřebitelích.
  • 29. března – Server BuzzFeed zveřejnil interní dokument sepsaný předloni viceprezidentem Andrewem Bosworthem, podle něhož má tato sociální síť maximalizovat množství uživatelů bez ohledu na to, zda umožňuje případnou kyberšikanu či přípravu teroristických útoků. Zuckerberg i sám Bosworth se od textu distancovali.
  • 4. dubna – Facebook ve snaze omezit manipulaci svými uživateli smazal několik stovek profilů a stránek spojených se skupinou Rusů, které americké úřady obvinily kvůli údajným pokusům ovlivnit volby v USA. Rusko po něm žádá vysvětlení.
  • – Facebook oznámil, že skandál se zneužitím údajů se zřejmě týká až 87 milionů uživatelů namísto původně oznámených 50 milionů, převážně v USA, které neoprávněně získala společnost Cambridge Analytica.
  • 5. dubna – Oznámeno, že kvůli zneužití osobních dat uživatelů Facebooku a dalších sociálních sítí začaly evropské vlády tlačit na zlepšení ochrany osobních dat. Evropská komise navrhne členským státům řešení problému.
  • – Facebook upozornil, že identita a další osobní údaje většiny z více než dvou miliard jeho uživatelů se mohly dostat do nepovolaných rukou. Dosud umožňoval hledat osoby podle e-mailu či telefonu, což mohli takzvaní sběrači dat zneužít. Tato funkce je od 4. dubna zablokována.
  • 9. dubna – Facebook pozastavil přístup společnosti pro analýzu dat CubeYou poté, co sever CNBC zjistil, že tato firma sbírá informace o uživatelích prostřednictvím kvízů, které měly být pro „neziskový akademický výzkum“. Takto získaná data pak CubeYou sdílela s obchodníky. CubeYou obvinění odmítl a tvrdil, že uživatelé vždy vyslovili souhlas k poskytnutí údajů komerčním subjektům.
  • – Zuckerberg v písemné výpovědi pro nadcházející slyšení ve výboru Sněmovny reprezentantů pro energetiku a obchod uvedl, že firma Facebook neučinila dostatek opatření, aby zabránila zneužití stejnojmenné sociální sítě, a zároveň se omluvil.
  • 10. dubna – Spoluzakladatel společnosti Apple Computer Steve Wozniak oznámil, že ruší svůj facebookový účet.
  • – Zuckerberg bude vypovídat na společné schůzi právního a obchodního výboru amerického Senátu.