Whistleblower z aféry Cambridge Analytica předstoupil před britské zákonodárce

Spoluzakladatel Cambridge Analytica popsal metody firmy (zdroj: ČT24)

Svědectví whistleblowera Christophera Wylieho spustilo policejní razie a otřáslo akciemi Facebooku. Bývalý ředitel výzkumu ve firmě Cambridge Analytica teď o kauze zneužití osobních dat promluvil před britskými poslanci.

„Je jim jedno, jestli je to, co dělají, legální nebo ne. Zajímá je jen to, aby dokončili objednanou práci. Hodně se mluví o datech a o cílení obsahu. V širším kontextu je to ale firma, která po celém světě podrývá veřejné instituce – i v zemích, které mají problém s tím, aby si je vybudovaly,“ řekl Wylie.

Jako příklad Wylie popsal práci před volbami v Nigérii. Na ovlivnění voličů se podle něj měly podílet dvě další firmy. Detektivní agentura z Izraele údajně napadla vládní servery, aby se dostala k e-mailům a zdravotní dokumentaci prezidenta Buhárího.

Kanadská společnost Aggregate IQ mezitím šířila drastická videa, aby podnítila nenávist k muslimům. Stejná firma se v Británii podílela na kampani podporující brexit. Podle Wylieho za to skrz studentský spolek měla dostat stovky tisíc liber.

Aggregate IQ údajně taky vyvinula program, který za pomoci soukromých dat identifikoval voliče amerických republikánů, aby mohli dostat reklamu na podporu Donalda Trumpa. Osobní údaje pocházely z Facebooku: od 270 tisíc lidí, kteří vyplnili osobnostní kvíz, ale taky ze sítě jejich přátel.

Celkem se kauza dotkla až 50 milionů lidí a americký kongres si kvůli ní předvolal i šéfa Facebooku. Totéž udělali i britští poslanci. Těm ale Mark Zuckerberg odpovídat nechce a do Londýna posílá svého podřízeného Chrise Coxe.

Britům a Američanům se už Facebook omluvil – udělá prý všechno pro to, aby se podobný únik dat už neopakoval. Kauza firmy Cambridge Analytica ale překračuje hranice – podle Wylieho pracovala třeba i v Česku.