Počasí ČT přichází s novou grafikou. Bude čitelnější a aktuálnější

Nové počasí ČT (zdroj: ČT24)

Předpověď počasí v České televizi změní od 1. prosince grafiku. Diváci se mohou těšit na nové symboly na mapách – ty jsou kontrastnější a čitelnější. Nová grafika bude mít premiéru ve čtvrtek večer před Událostmi. Postupně se dostane do všech relací na ČT1 i ČT24.

Práce moderátorů počasí se samozřejmě výrazně promění, příprava jednotlivých grafických elementů je trochu složitější, ale protože nebudeme muset připravovat zvlášť grafiky pro ČT1 a ČT24, bude to pro nás výrazné ulehčení.
Taťána Míková
vedoucí redakce počasí ČT

Základní barevné ladění předpovědi počasí bude dál zachovávat modrý tón, který patří ke zpravodajskému kanálu ČT24. Přibude ale více barevných ikon a na mapách se objeví nové grafické symboly, které budou pro diváky lépe čitelné.

U dlouhodobé předpovědi se kvůli lepší přehlednosti už nebude uvádět rozsah teplot, ale pouze předpokládaný teplotní průměr doprovázený jen jedním symbolem.  

Velkým přínosem pro diváky pak bude aktualizace předpovědí i během víkendových rán. „Na starém systému nám trvala příprava hodinu i dvě, nyní bychom se měli posunout do řádu minut. Zvlášť v situaci, kdy se v noci nebo ráno počasí rychle mění, je to ve volných dnech pro diváky velká výhoda,“ uvedla vedoucí redakce počasí Taťána Míková. 

Součástí předpovědi počasí v ČT budou i nadále fotografie a videa od diváků. „Skvěle dokreslují, že i na malém území, jako je Česko, může mít počasí v jednom okamžiku spoustu tváří. Mnohdy zachytí i unikátní vzácné jevy. O ty diváky samozřejmě nechceme připravit,“ dodala Míková.  

V dalších fázích nabídne počasí i celou řadu novinek. Půjde například o rozlišení srážek na radaru na déšť a sníh nebo o pohyb oblačnosti podle předpovědi rychlosti větru v různých výškách. Pro diváky bude atraktivní i 3D zobrazení počasí v Česku a v Evropě při průletu nad terénem.