Malajsijec si utahoval na Facebooku z královské rodiny, půjde do vězení

Devatenáctiletý mladík z Malajsie byl odsouzen za posměšné a urážlivé statusy o královské rodině na Facebooku. Přiznal se ke čtrnácti obviněním a do vězení půjde na rok. Problémy s úřady má také malajsijký umělec Fahmi Reza, který vytvořil karikaturu premiéra – ztvárnil jej jako klauna.

Dělník Mohamed Amirul Azwan Mohd Shakri napsal urážlivé statusy na svůj Facebook o královské rodině státu Johor, zejména o korunním princi. Není jasné, co přesně mladík napsal, ale byl obviněn na základě mediálních zákonů, které mimo jiné zakazují zveřejňovat obsah, který by mohl být urážlivý. 

Porušení tohoto zákona se trestá maximálně rokem vězení a pokutou až 50 tisíc malajsijských ringitů (v přepočtu 293 tisíc korun).

Nad případem se pozastavil tamní bývalý ministr spravedlnosti Zaid Ibrahim. Zveřejnil na svém twitterovém účtu sérii příspěvků, v nichž se například ptal, proč Amirul neměl u soudu obhájce. Mladík zpočátku předpokládal, že odejde bez trestu. „Je to mé první obvinění, doufám, že byste mi mohla dát druhou šanci,“ řekl soudkyni. Ta se nejprve zeptala, zda je schopen zaplatit pokutu, a když slyšela, že muž nemá peníze, poslala jej do vězení.

Podle stejného zákona se bude řešit také případ umělce Fahmi Rezu, kterého však úřady zatím neobvinily. V pondělí na svém Twitteru zveřejnil karikaturu malajsijského premiéra, přičemž snímek se začal velmi rychle šířit.

Minulý měsíc byli zatčeni dva muži, kteří urazili na Twitteru a Facebooku korunního prince Tunku Ismail Sultan Ibrahima. Princ však nechtěl, aby byla dvojice zatčená, naopak požádal, aby policie zprostředkovala setkání s jeho kritiky.

  • Malajsie je parlamentní demokracie s federativním uspořádáním a jedinečným politickým systémem. V něm islámští sultáni slouží jako obřadní královští vládci země o 13 státech. 
  • Střídají se po pěti letech. 
  • V Johoru vládne bohatá královská rodina, která má dokonce vlastní soukromou armádu. Korunní princ Tunku Ismail Sultan Ibrahim je ve světě sociálních médií velmi zdatný. Vlastní úspěšný fotbalový klub a u mladých lidí v Malajsii má pověst „cool“ rebela.