Místo článku Periscope. Novináři testují živá videa na sociálních sítích

Streamování živých videí přes sociální sítě už dávno není záležitostí pouze celebrit. Jejich kouzlo objevili vedle politiků například i novináři. K reportáži nepotřebují diktafon nebo kameramana, stačí jim mobil a internetové připojení. A dvě nejznámější aplikace pro taková videa - Periscope a Facebook Live - se mezi sebou předhánějí, kdo přijde dřív s dalším vylepšením.

Zatím poslední novinky představili vývojáři Periscopu. Mezi uživateli vyvolala největší nadšení zejména zpráva o tom, že jim aplikace umožní stream uložit. Doteď totiž Periscope fungoval tak, že se video uchovávalo pouze 24 hodin.

Vedle této přelomové změny přichystal Periscope ještě jednu novinku – propojení aplikace s drony. Vše by mělo být naprosto jednoduché, uživatel jednoduše zapne v rámci Pericopu možnost vysílat signál přes dron. Brzy se tak možná dočkáme streamovaných reportáží z ptačí perspektivy.

Pro doplnění je ještě potřeba dodat, že Periscope od začátku podporuje také společnost GoPro. Streamovat tak lze i přes její sportovní kamery.

S Periscopem mezi uprchlíky

Jeden z nejznámějších příkladů využití Periscopu v novinářské praxi je z loňského léta. Tehdy se vydal reportér německého bulvárního listu Bild Paul Ronzheimer společně se skupinou uprchlíků na cestu z řeckého ostrova Kos do Německa.

Jeho úkolem bylo vytvořit psanou reportáž, vedle toho se ale Ronzheimer rozhodl, že bude přes Periscope streamovat videa, ve kterých představí příběhy konkrétních syrských uprchlíků. Podle vlastních slov mu počet followerů na Periscopu během několika dní poskočil ze zhruba 1500 na 33 tisíc a jedno z videí mělo dokonce více než 90 tisíc zhlédnutí.

Nikdo to nesestříhával. Nikdo z toho, co jsme natočili, nevytvořil dvou nebo tříminutovou reportáž. A pro Němce je skutečně podstatné porozumět problémům, kterým uprchlíci čelí.
Paul Ronzheimer
redaktor listu Bild

Své účty nemají na Periscopu pouze jednotliví novináři, ale i celé redakce. Živé přenosy tak například vysílají i největší zpravodajská jména jako BBC nebo CNN.

První pokusy o přenosy přes Periscope se objevují i mezi českými novináři. Videa občas streamuje například Miloš Čermák z Hospodářských novin nebo redakce DVTV.  Zřejmě nejznámější tváří českého Periscopu ale stále zůstává moderátor Leoš Mareš. 

Závod s Facebook Live

Streamovacích aplikací je celá řada, vedle Periscopu je zřejmě nejznámější platformou pro živá videa Facebook Live. Poté, co největší sociální síť tuto službu spustila, začali poměrně často streamovat vedle celebrit například i politici.

FB Live ale objevili i novináři. I když ty z redakce amerického Buzzfeedu právě tato aplikace před několika dny zradila. Přes Facebook Live chtěli totiž přenášet vůbec první rozhovor na této platformě s prezidentem Barackem Obamou, těsně před přenosem jim ale aplikace přestala fungovat. 

Celý stream se tak musel přesunout na Youtube. Rozhovor je navíc završený ne úplně promyšleným koncem, kdy se novinář loučí s prezidentem a divák je vidí pouze od krku dolů, protože se oba muži postaví, ale záběr zůstává na stejném místě.

A stejně jako Periscope, tak i Facebook Live využívají téměř všechny velké zpravodajské redakce jako CNN nebo BBC. Vědí totiž, že stále větší počet zejména mladých lidí neotevře noviny, nezapne televizi, a dokonce se ani nepodívá na zpravodajské weby. Jejich rozcestníkem a zdrojem informací jsou totiž sociální sítě.

Trocha novinářské legrace na sítích

Méně formální prostředí sociálních sítí umožňuje trochu zábavy, a to i novinářům. Redaktoři už zmiňovaného Buzzfeedu v přímém přenosu třeba zkoušeli, za jak dlouho praskne meloun pod náporem gumiček. V americkém časopisu Time zase 20 minut očichávali sprchové gely. A novináři kanadského National Postu uspořádali ochutnávky tavených sýrů.

Jako velkou show pojal stream na Facebook Live novinář The Washington Post Dana Milbank. Tento komentátor před časem napsal článek s titulkem „Trump prohraje, nebo sním tento sloupek“. A protože má republikánský kandidát Donald Trump prezidentskou kandidaturu v podstatě jistou, musel Milbank svůj slib splnit. Novinovou stránku mu připravil známý šéfkuchař v devítichodovém menu, které žurnalista zapíjel vínem z Trumpova vinařství.

Více novinek ze světa médií přinesl nedělní Newsroom ČT24 od 22:05. 

Newsroom: Místo článku Periscope (zdroj: ČT24)