Politwoops se vrací, uchovává přešlapy politiků na Twitteru

Politici už se na Twitteru neschovají. Sociální síť se dohodla na obnovení spolupráce s Politwoops, službou, která vyhledává a uchovává přešlapy veřejných činitelů. Krátké zprávy vysílá do světa většina z nich, zbrklých reakcí ale často litují.

Politwoops tweety politiků monitoruje zhruba ve třiceti zemích. Střeží je pro chvíle, kdy svá vyjádření smažou. Znemožní jim tak tvrdit, že taková slova do veřejného prostoru nikdy nepustili.

Stránky Politwoops
Zdroj: ČT24

Tím, jak se Twitter stal důležitou platformou pro politický diskurz a jak velkou roli hrají sociální sítě v politice, chtějí autoři tohoto projektu přimět politiky k zodpovědnosti.

Historie těchto stránek se začala psát v roce 2010 v Holandsku, postupně se dostávala do dalších zemí, Twitter ale službu před půl rokem zablokoval s tím, že „porušuje pravidla pro vývojáře“, a zamezil jí přístup k tweetům s tím, že bude chránit své uživatele. Na konci roku 2015 ale změnil názor.

„Těšíme se na spolupráci s těmito důležitými organizacemi a na to, že bude Twitter vnášet transparentnost do veřejné sféry,“ dodal na konci minulého roku Colin Crowell, viceprezident Twitteru zodpovědný za globální komunikaci.

Politwoops
Zdroj: ČT24

V Česku zatím služba nefunguje. Ambicí nadace Sunlight foundation, která s nápadem přišla, je ale proniknout i na tuzemský trh.