Prestižní plzeňskou Cenu 1. června dostala novinářka Slonková

Plzeň - Pětatřicetiletá novinářka Sabina Slonková se stala další držitelkou prestižní plzeňské Ceny 1. června, která připomíná veřejné vystoupení občanů města proti totalitnímu režimu v roce 1953. Získala ji za prosazování principů demokratického právního státu během svého působení v různých médiích. Z rodinných důvodů si cenu na slavnostním zasedání zastupitelstva nemohla převzít osobně.

Slonková má dlouholetou novinářskou praxi. V 90. letech popsala podvody s nadhodnocenými drahými kameny, odhalila falešné sponzory v řadách politických stran. Její jméno se dostalo na přední stránky novin poté, co měla být kvůli své práci zavražděna. Podle soudu si její vraždu objednal někdejší generální sekretář ministerstva zahraničí Karel Srba. Za svoje reportáže získala obě tuzemské prestižní novinářské ceny - Ferdinanda Peroutky a K. H. Borovského.

„Ve všech redakcích popisovala jevy související s korupcí, klientelismem, věnovala se podvodům při financování politických stran i samotných politických lídrů,“ odůvodnili plzeňští radní udělení ceny, kterou dříve obdržel například Pavel Tigrid, Fero Fenič, Jefim Fištejn, Jan Šibík, Petra Procházková, Michal Kubal, Ivan Medek, Petruška Šustrová či Jiří Stránský.

Od roku 1993 uděluje rada města cenu za významný přínos k objasnění a prosazení demokracie, svobody a spravedlnosti a za obhajobu lidských práv a svobod v médiích. Cena připomíná události z 1. června 1953. Tehdy v Plzni vypukla největší bouře, kterou vyvolala režimem chystaná a pečlivě utajovaná měnová reforma. Demonstrace byla prvním pokusem o povstání ve východním bloku. Její aktéři ale na účast v protestech tvrdě doplatili: čekala je diskriminace, vězení, ztráta práce, nucené vystěhovávání. Soudy odsoudily 331 lidí, někdy až na 14 let, 50 rodin bylo vystěhováno.

Město si tuto událost připomíná každý rok, zejména udělením ceny, letos navíc magistrát přispěl 237.000 korunami na vznik dokumentárního filmu 1:50. Snímek o plzeňské revoltě proti měnové reformě nabízí autentické výpovědi a svědectví pamětníků.