ČT spustí v neděli digitální vysílání na Chomutovsku

Praha - Česká televize spustí v neděli na Chomutovsku v takzvané veřejnoprávní síti řádné zemské digitální vysílání svých čtyř programů. Zároveň v této oblasti a také na Sušicku odložila termín vypnutí analogové ČT2, které mělo nastat v sobotu, na některý prosincový den.

Zemské digitální TV vysílání (DVB-T) spustí ČT na Chomutovsku z vysílače Jedlová hora v neděli v ranních hodinách na 33. kanálu a s horizontální polarizací. 

Na vysílačích Chomutov - Jedlová hora a Sušice - Svatobor musí podle
Technického plánu přechodu skončit analogové zemské vysílání ČT2, v obou případech na 52. kanálu. To, že lidé sledují analogovou ČT2, která bude vypnuta, poznají podle piktogramu v pravém spodním rohu obrazovky a průběžně se zobrazující textovou lištou s bližšími informacemi.

Analogové vysílání skončí do čtyř let

Zemské digitální TV vysílání lze sledovat prostřednictvím převaděčů signálu, označovaných jako set-top boxy, nebo na televizorech s již
zabudovaným digitálním tunerem. Důležitým prvek je i správně nasměrovaná venkovní anténa. Lidé také mohou přejít k placeným nabídkám kabelových, satelitních a internetových operátorů. 

Zemské digitální TV vysílání může nyní naladit více než polovina obyvatel ČR. V následujících měsících a letech zcela nahradí dosavadní letité analogové vysílání. Poslední hlavní analogový vysílač by měl být podle plánu přechodu vypnut v červnu 2012.