Web českého předsednictví navštívilo přes půl milionu lidí

Praha 3 - Webovou stránku českého předsednictví www.eu2009.cz v lednu navštívilo skoro šest set tisíc lidí. Ve srovnání s návštěvnostmi webů předchozích předsednictví v jejich prvních týdnech je o českou stránku velký zájem. Nejčastěji na předsednické internetové stránce hledají informace novináři, zaměstnanci státní správy a studenti. Nejvíce si pročítají novinky a dokumenty.

ČR se předsednické role v EU ujala 1. ledna. Už od počátku musela řešit závažné mezinárodní problémy typu konflikt v Gaze nebo obnovení dodávek plynu do Evropy. Vedle předem dojednaných jednání muselo Česko svolat několik mimořádných schůzek na různých úrovních.

Webová stránka www.eu2009.cz funguje v podstatě jako nástěnka informací o všech aktivitách předsednictví. Když se například v Praze koná zasedání ministrů sedmadvacítky, kteří jednají o rozvojové pomoci, na webové stránce se objeví všechny potřebné informace ke schůzce včetně kontaktů a tiskových zpráv o události. Všechny informace, které návštěvník potřebuje, by měl na stránce najít nanejvýš po třech kliknutích.

Nejvíce lidí si stránky otevírá z počítačů v České republice. Na druhé příčce jsou počítače s americkou IP adresou, které ale mohou být umístěné v ČR. Často se stránky otevírají také v Bruselu a v Německu. Nejčastěji lidé čtou český text, pak anglický a až na třetím místě francouzskou verzi.

Tvůrci stránek se inspirovali hlavně stránkami finského a německého předsednictví, naopak od francouzské verze se Češi spíše vzdálili. Na rozdíl od předchozích předsednických zemí nabízí ČR možnost debatovat přes chat s politiky, kteří zrovna vedou některé z předsednických jednání. Na otázky veřejnosti tak odpovídal například premiér Mirek Topolánek nebo ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Jako třešničku na dortu pak autoři webu lidem nabízejí možnost zasoutěžit si s multimediálním kvízem o EU nebo poslat známým elektronickou pohlednici s motivem předsednictví malovanou dětmi. Redakci předsednického webu tvoří pět lidí.