Analogová ČT1 v Praze skončí v dubnu, na obrazovce je již varování

Praha – Diváci, kteří analogově přijímají signál ČT1, Novy a Primy z pražského žižkovského vysílače, se musí připravit na výraznou změnu. Od 1. května bude Jednička v Praze vysílána pouze digitálně. Diváci, kteří si budou muset zakoupit set top box, kabelové vysílání či eventuálně koupit nový televizor, jsou na obrazovkách České televize na blížící se konec analogového vysílání upozorňováni piktogramem.

Piktogram složený ze čtyř čtverců v pravém dolním rohu obrazovky a textová lišta s informací o konci analogového vysílání dávají s tříměsíčním předstihem najevo, že se divák musí připravit na digitální příjem. Jiným způsobem upozorní diváky na konec analogového vysílání televize Nova a Prima. Informační prvky vidí na svých obrazovkách pouze ti lidé, kteří přijímají analogové zemské vysílání z vysílače, jenž bude vypnut. V současné době se jedná o diváky přijímající signál z vysílače Praha-Žižkov.

Analogové vysílání neskončí na převaděčích

Analogové vysílání ČT1 ovšem budou moci i nadále sledovat diváci přijímající signál z převaděčů Praha-Vokovice (44. kanál), Praha-Žvahov (49. kanál), Zdice (32. kanál) a Loděnice (49. kanál). Těm za několik dní piktogram zmizí, protože jejich převaděče budou přeladěny z žižkovského vysílače na jiný zdroj.

Síť sekundárních analogových vysílačů (převaděčů) se bude vypínat až tehdy, když se ukáže, že pro příjemce signálů z dosavadních převaděčů je digitální vysílání z hlavních vysílačů dostatečně dostupné.

Digitální vysílání je možné naladit od října

Digitální zemské vysílání České televize v rámci digitálního Multiplexu veřejné služby (sítě 1) lze v Praze a okolí naladit již od 31. října 2008. Multiplex veřejné služby – všechny čtyři programy ČT v digitální kvalitě, digitální doplňkové služby a rozhlasové stanice ČRo – vysílají shodně na 53. kanálu vysílače Praha-město-Žižkov (vertikální polarizace) a Praha- Cukrák (horizontální polarizace).

Pro příjem je potřeba set top box či digitální televizor s DVB-T tunerem a také nepoškozená, správně nasměrovaná pevná venkovní anténa a anténní svod z odpovídajícího, neponičeného koaxiálního kabelu. Pozornost je nutné věnovat případně zapojeným zesilovačům a rozbočovačům. Bezpodmínečně nutná je odborná úprava převážné většiny systémů společných televizních antén (STA) v bytových domech.