Ostravský superpočítač umí nasimulovat povodně nebo dopravu

Ostrava - Ostrava slavnostně zahájí výstavbu národního superpočítačového centra IT4Innovations. To by mělo časem hostit první český superpočítač, který zatím provizorně funguje pod hlavičkou Vysoké školy báňské – Technické univerzity v Ostravě. Počítač bude fungovat jako velká výzkumná laboratoř. Stát bude téměř dvě miliardy korun, velkou měrou na něj ale Česku přispěla Evropská unie.

Na ploše 500 m² má vyrůst moderní zázemí pro nejvýkonnější počítač u nás. Stavba centra odstartuje dnes a dokončena má být asi za rok, v březnu 2014. Ostrava se díky projektu chce stát centrem vědy a výzkumu v České republice. Supermoderní zařízení pomůže lékařům, podnikům nebo automobilovému průmyslu. „Dnes se celý návrh automobilu nedá řešit bez superpočítače. Třeba návrh zrcátka, který je špatný, může vést k tomu, že v tom autě píská, hlučí,“ řekl rektor VŠB-TU Ostrava Ivo Vondrák.

Ostravský superpočítač bude podle slov Vondráka jedním z největších evropských počítačů. „Z hlediska celosvětového poměření se nacházíme v rozpětí mezi padesáti až stem největších superpočítačů ve světě,“ řekl. Výkon superpočítače by se dal přirovnat k výkonu tisíců současných notebooků. Na některé výpočty dnes odborníci potřebují třeba tři čtvrtě roku, s tímto počítačem by jim ale stačilo jen pár minut.

Ivo Vondrák, rektor VŠB-TU Ostrava:

„Problematika různých tvarových optimalizací, to znamená hledání nejlepších tvarů pro strojní součástky, návrh nových materiálů, to jsou všechno věci, které se dají na tom superpočítači simulovat. Lze pomocí něj ale také řešit problematiku sledování povodní nebo dopravy.“

Už dnes počítač pomáhá při řešení náročných zakázek, vybudování centra ale ještě zvýší jeho výkon. „V roce 2014 by měl být instalován hlavní výkon superpočítače, to znamená zbývajících asi 36 tisíc procesorů jader, které potom budou počítat všechny služby, které máme naplánovány a navrženy,“ dodal Vondrák. Centrum by mimo přínos vědě mělo přímo vytvořit dvě stě pracovních míst, samotný stroj bude pracovat jako pět tisíc stolních počítačů nejvyšší kvality najednou.