Druhé kolo prezidentské volby: dva kandidáti, dva duely v České televizi

Praha – Druhé kolo prezidentské volby se blíží a s ním i pokračování televizních debat kandidátů na post hlavy státu. Česká televize uspořádá před druhým kolem prezidentských voleb dva duely. Ve čtvrtek 17. ledna pozve finalisty na Prezidentský duel zaměřený na aktuální politická témata i úvahy o stavu společnosti a politické kultury v zemi, o týden později pak na Prezidentské finále. Oba duely se uskuteční za účasti diváků v pražském Paláci Hybernia a Česká televize je bude živě vysílat od 20.00 do 21.30 na ČT1 a ČT24.

Moderátorem duelů bude, stejně jako u Prezidentské superdebaty a volebního studia ČT24, Václav Moravec. První z duelů se bude více věnovat aktuálním tématům a podobně jako Prezidentská superdebata bude mít méně tradiční a více společenskou formu. „Prezidentský duel je na rozdíl od předcházejících prezidentských debat, které se soustředily především na pravomoci prezidenta dané mu Ústavou ČR, koncipován jako debata, která by měla potencionálním voličům přiblížit postoje budoucího prezidenta a jeho názory na základní směřování státu, současný stav naší společnosti a některé aktuální problémy. Kandidáti dostanou pro svou přípravu předem pouze základní strukturu debaty a rámcové tematické okruhy, nikoli konkrétní otázky,“ uvedl dramaturg předvolebního vysílání České televize Čestmír Franěk.

Prezidentský duel: 17.1. 20.00 - 21.30 na ČT1 a ČT24

Prezidentské finále: 24.1. 20.00 - 21.30 na ČT1 a ČT24

Oba duely se uskuteční za účasti veřejnosti a už teď je jasné, že hlediště Paláce Hybernia bude při obou debatách plné. Místa si zajistili, stejně jako u prezidentských debat před prvním kolem volby, diváci, kteří se nejrychleji přihlásili na webu České televize. „Největší zájem měli lidé o Superdebatu, na kterou se mohlo přihlásit až tisíc diváků. Kapacita sálu v Kongresovém centru byla naplněna již 4. ledna. Přihlašování na oba duely před druhým kolem voleb jsme uzavřeli o několik dní později. Kapacitu Prezidentského finále naplnili diváci 8. ledna, kapacitu Prezidentského duelu o den později,“ vysvětluje Hana Andělová, dramaturgyně předvolebního vysílání.

  • Karel Schwarzenberg autor: Jaroslav Matyáš, zdroj: ČT24
  • Miloš Zeman autor: Jaroslav Matyáš, zdroj: ČT24

Prvního duelu se ale stále ještě mohou na dálku účastnit ti diváci, kteří nahrají na Youtube kanál České televize své dotazy na prezidentské kandidáty.

Prezidentské finále pak bude pro voliče poslední příležitostí vidět a zhodnotit finalisty před druhým kolem přímé volby prezidenta, která se uskuteční 25. a 26. ledna.

Prezidentské duely uzavřou předvolební vysílání České televize zahájené v listopadu loňského roku, které až doposud přilákalo rekordní počty diváků. Prezidentská superdebata se stala s 1 milionem 696 tisíci diváků nejsledovanějším pořadem České televize letošního roku a sobotní volební studio ČT24 přineslo zpravodajskému kanálu nejvyšší podíl na sledovanosti v historii měření. ČT24 dosáhla celodenního podílu 17,59 % v cílové skupině diváků 15+, což byl ten den druhý nejlepší výsledek mezi televizními stanicemi.