Pevný vztah vydrží i peklo, říká Anna K. láskyplným Údolím včel

Anna K. vydala album Údolí včel (zdroj: ČT24)

Anna K. vydává po šesti letech nové album Údolí včel. Osobní nahrávku „plnou životní pravdy a prožitků“ zpěvačka charakterizuje jako láskyplnou výpověď o síle vztahu a lásky. Brání se přitom klišé. Všechny skladby napsal i tentokrát partner Anny K., kytarista Tomáš Vartecký.

Název a částečně i tematiku desky inspiroval stejnojmenný film Františka Vláčila. Titulní Údolí včel je pohádkově laděná písnička o rytíři, který se vydává za svou láskou i za cenu toho, že za ni položí život. „Tou písní říkáme, že za každý dlouholetý vztah, za kterým je velká láska, stojí bojovat jako o život, ačkoli třeba neprožívá nejrůžovější časy,“ vysvětluje Anna K. pro nakladatelství Brainzone.

Podobné poselství nese i singl O Tobě i o mně, v jehož videoklipu se po zpěvaččině boku objevuje její partner Tomáš Vartecký. Podle Anny K. nemá být píseň jen o nich, sdílenou myšlenku i tady vnímá obecněji. „Je to o pevném vztahu, o síle citu, souznění dvou lidí, kteří spolu právě prošli peklem, a ne jednou, a pokaždé to zvládli,“ popisuje zpěvačka.

Těžkými časy si v osobním životě prošla po opětovné diagnóze onkologického onemocnění, temné téma se ale podle ní na albu neobjevuje. „Všechno je zase sluncem zalité. To album je láskyplné. Je mi blbý použít to slovo, ale za mě je to vítězné album,“ říká.

Když Anna K. zpívá o vztahu, interpretuje text, který napsal Tomáš Vartecký, dlouholetý autor jejích písní. Zpěvačka album Údolí včel považuje za jejich společnou výpověď. „Jsme srostlí jako siamská dvojčata. Tomáš zná moji řeč, moje pocity, moje myšlenkové pochody. Jsme tak silně propojení, že mu jakoby vedu ruku,“ vysvětlila.

Některé singly z novinky Anna K. už zpívá, chybět nebudou ani na akustickém turné, které začíná 9. listopadu v Chomutově. Celou desku naživo pak zahraje na jaře na koncertech v Praze a Brně, kde Údolí včel pokřtí.

Rekapitulace v dokumentu

Příští rok by měl mít premiéru rovněž dokument, který vzniká u příležitosti třicátého výročí zpěvaččina debutu Já nezapomínám.

„Bude to taková milá filmová rekapitulace mé dlouhé profesní, ale i životní dráhy. Prošla jsem dlouhou cestu a na ní potkala spoustu velmi inspirativních a úžasných osobností, od kterých jsem se měla tu čest učit a učím se dál. Mám velkou radost, že můžu s úctou říct, že moje písničky oslovují a možná i trochu inspirují a motivují lidi, kteří chodí na moje koncerty a poslouchají moje desky. Je to splněný sen,“ poznamenává Anna K. k dokumentu, který v koprodukci České televize natáčí Vít Bělohradský.