Z klubové scény do galerií. Světelní designéři ukazují, jak definují atmosféru večírku

Události v kultuře: Světelné instalace dnešních rave parties (zdroj: ČT24)

Skupinová výstava Elektrosalon s podtitulem From the Rave to the Gallery prezentuje tvorbu šestnácti současných autorů, kteří začínali jako takzvaní visual makers či osvětlovači na klubové či rave scéně. Aktuální výstavní projekt The Chemistry Gallery zakotvil v pražské Holešovické tržnici. Podle galeristy Petra Hájka tyto instalace umožňují sdílet zážitek z party, kdy se individuální stává kolektivním.

Rave je podle organizátorů výstavy více než jen taneční večírek – je to podle nich celistvé umělecké dílo, kde se spojuje prostor, zvuk a vizuál. „Právě vizuální umělci svými světelnými instalacemi do velké míry definují atmosféru večírku. Staví moderní oltáře, kolem nichž se koná skupinový rituál. Rituál rozpouštějící ego s důrazem na již zmíněný a důležitý společný prožitek energie,“ uvádějí v anotaci.

Zmíněné rave parties s elektronickou taneční hudbou jsou někdy naplněny ohlušujícími a ohromujícími smyslovými zážitky pohybujícími se na hraně fyzické a psychické snesitelnosti.

„Je v tom element sebedestrukce a duševního rozpadu. Svítil jsem hodně akcí a nakonec jsem skončil úplně fyzicky a mentálně vyčerpaný. Musel jsem to řešit a od ravů se víc distancovat,“ říká o své instalaci vizuální umělec Lukáš Dřevjaný. Zároveň ale sděluje, že lidi ravy lákají právě kvůli tomuto sebedestruktivnímu elementu, jdou „za světlem a interakcí“.

Poprvé v galerijním prostředí

„Je to jedna z prvních výstav, která nabízí možnost autorům, kteří dělají světelné instalace na večírcích, parties a ravech vystavovat v galerii. Ti autoři už spolu často vystavovali, ale v galerijním prostředí se setkávají poprvé,“ popisuje Hájek.

Někteří z nich podle organizátorů představují své současné myšlenky a tvorbu, zatímco jiní se ohlížejí nazpět a aktualizují své dříve realizované projekty. „Společně definují jeden umělecký směr, ve kterém jsou si navzájem inspirací i soupeři,“ uvádí anotace. Výstava Elekrosalon je v Hale 40 v Holešovické tržnici otevřená do 11. listopadu.