ExBeatles nenechali být svůj hit. Nahráli cover Let It Be s country zpěvačkou Dolly Partonovou

Dva zbývající členové Beatles, Paul McCartney a Ringo Starr, se znovu sešli ve studiu. Rozhodli se své hlasy přidat ke cover verzi hitu Let It Be, kterou chce na své připravované album zařadit americká country zpěvačka Dolly Partonová.

Deska s názvem Rockstar se k posluchačům dostane v listopadu, singl Let It Be už je ale venku. McCartney na nahrávce zpívá a hraje na klavír, zatímco Ringo Starr si opět sedl za bicí. Sestavu doplnili dva další britští hudebníci: kytarista Peter Frampton a bubeník Mick Fleetwood.

„Může být něco lepšího než zpívat Let It Be s Paulem McCartneym?“ položila Partonová na sociální síti X v souvislosti s předělávkou řečnickou otázku. Autor písně jí odpověděl: „Děkuju, Dolly, žes nahrála mou píseň. Miluju tvou verzi.“

K novému albu inspirovalo sedmasedmdesátiletou country zpěvačku její loňské uvedení do Rokenrolové síně slávy. Nahrávka má obsahovat devět původních písní a dvacítku předělávek s hvězdným seznamem spolupracovníků, včetně Eltona Johna, Pink, Stinga či Miley Cyrusové.

„Baví mě dělat i něco jiného než své vlastní písničky nebo jen country. Prostě si užívám, že můžu zpívat nejen své věci, byla to pro mě radost, jedna z nejzábavnějších věcí, které jsem kdy dělala,“ uvedla ke cover verzím Dolly Partonová.

Rozhádaní Beatles

Let It Be je titulní skladbou alba z roku 1970. To vyšlo už poté, co Beatles oznámili rozpad, nicméně slavná čtveřice ho nahrála ještě před předchozí deskou Abbey Road. Tehdy se „Brouci“ naposledy sešli ve slavném studiu, kde nahráli téměř všechny své písně.

Pod songem Let It Be jsou jako autoři podepsáni Paul McCartney a John Lennon. Lennon se netajil tím, že mu píseň nesedla, nezněla podle něho jako Beatles. „Nevím, na co myslel, když to psal,“ prohlásil na adresu McCartneyho. Toho na námět prý přivedl sen o jeho matce, která zemřela na rakovinu, když byl ještě teenager.

S rozpaky se setkávala celá nahrávka Let It Be. Za vinu se to dávalo excentrickému producentovi Philu Spectorovi, který se hudebního materiálu ujal poté, co Beatles odmítli verze sestavené Glynem Johnsonem. „Lennonovi, rozčarovanému z kapely a izolovanému Yoko a závislostí na heroinu, to bylo lhostejné. McCartneymu se výsledek nelíbil natolik, že prohlásil, že Let It Be byla jednou z jeho hlavních motivací, proč chtěl Beatles rozpustit,“ píše The Guardian.

Po třiceti letech se zbylí členové Beatles – s požehnáním George Harrisona, který s projektem souhlasil, než zemřel – k albu Let It Be vrátili, aby ho zbavili nánosu studiových efektů.

Dnes už jsou mnohé hořkosti zapomenuty, jak svědčí spolupráce zbylých členů Beatles v posledních letech. McCartney se například připojil k nahrávání Starrových skladeb Here's to the Nights a We're on the Road Again. Nicméně do cover verzí písní Beatles se ani jeden příliš nezapojují.