Zemřela výtvarnice Květa Pacovská. Její autorské knihy byly uměleckými díly

Zemřela výtvarnice Květa Pacovská (zdroj: ČT24)

V pondělí ve věku devadesáti čtyř let zemřela grafička, ilustrátorka a pedagožka Květa Pacovská. Její tvorba zahrnuje prostorové sochy a objekty, kresby, instalaci i experimentální autorské knihy. Své dílo vystavovala v Česku i v zahraničí, kde také vycházely překlady jejích knih.

„Něco vytvořit, to je, jako když jdete na kopeček. Snažíte se na ten kopeček vylézt, abyste věděla, co je za tím kopečkem. A když tam vylezete, tak vidíte, že tam je zase další kopeček, na který byste měla vylézt,“ říkala Květa Pacovská. 

Narodila se v 28. července 1928 v Praze. Vybrala si studium s výtvarným zaměřením – po Státní grafické škole absolvovala Vysokou školu uměleckoprůmyslovou pod vedením kubistického výtvarníka Emila Fily. 

Kniha jako umělecké dílo

Oborem Květy Pacovské byla sice monumentální malba, nicméně v její tvorbě se prolíná řada disciplín. Od padesátých let se věnovala knižní ilustraci. První knihy vytvářela a ilustrovala pro své syny. Pak přišly knižní zakázky, které zprvu chápala jako prostředek živobytí, postupem času nad nimi ale začala uvažovat komplexněji.

„V knížkách jako Pohádky z bramborových řádků, které znají děti ze šedesátých a sedmdesátých let, to byly klasické ilustrace, ale už tam byla kreativita výtvarného přepisu. Od devadesátých let pojednává knihy jako celistvé umělecké dílo a tím jsou její nároky natolik precizní, že málokteré nakladatelství mohlo tehdy splnit její představy,“ uvedla kunsthistorička Hana Larvová jeden z důvodů, proč autorské knihy Květy Pacovské byly více známé například ve Francii nebo v Německu. 

Květa Pacovská na veletrhu Svět knihy 2005
Zdroj: Marta Myšková/ČTK

Kruh značí trvání

Už od rané tvorby vytvářela Pacovská prostorové kresby složené z geometrických prvků. Opakujícím se motivem v jejích dílech je kruh – jak sama říkala, kruh je znakem trvání, protože nemá začátek ani konec. Kromě papíru v kresbách využívala i linie drátů nebo je spojovala provázky. Prvky dodávající dílům hravost a neustálou proměnlivost provázely celou její experimentální tvorbu. 

Knihy Květy Pacovské byly vydávány a oceňovány v zahraničí, malby a sochy Pacovské jsou vystaveny v muzeích a galeriích po celém světě. Za svoji práci získala mnoho cen a uznání, mimo jiné Cenu Hanse Christiana Andersena, která je mezinárodním oceněním pro autory a ilustrátory literatury pro děti. V roce 2020 se stala laureátkou Ceny ministerstva kultury za přínos výtvarnému umění. 

Manželem Květy Pacovské byl malíř, grafik a průkopník zvukomalby Milan Grygar.