Výstavní bojovka v bývalém sportovním centru. Festival 4+4 dny v pohybu přivábil šedesát umělců

Události v kultuře: Festival 4+4 dny v pohybu (zdroj: ČT24)

Až do neděle 16. října v Praze potrvá mezinárodní festival současného umění 4+4 dny v pohybu, do něhož se zapojilo téměř šedesát současných umělců. Letos se opět koná v netradičním prostoru, jímž je bývalý sportovní areál z osmdesátých let na Smíchově, jehož součástí je například vnitřní golfový trenažer s trávníkem a umělými stromy.

Podtitul letošní přehlídky zní Být někdo jiný někde jinde někdy jindy, jde i o název hlavní site specific výstavy současného umění pro bývalé sportovní centrum Erpet Smíchov. Podle kurátorky a jedné ze zakladatelek akce Denisy Václavové jde o neobyčejně zajímavý prostor.

„My jsme si ho vybrali, protože je to bývalé sportovní centrum, které nabízí pro diváka vlastně takovou uměleckou výstavní bojovku. Diváci najdou umělecká díla a umělecké projekty například na squashovém nebo fotbalovém hřišti či v prázdném bazénu. Nebo na golfovém trenažéru,“ popisuje pro ČT24 Václavová.

Jednotlivá díla si prý kurátoři buď od umělců vybírali, nebo je sami iniciovali, aby byla site-specific, tedy připravená speciálně pro dané místo. „To znamená, že umělci téměř měsíc pracovali v tomto specifickém prostoru a vytvářeli umělecká díla přímo pro bývalé sportovní centrum,“ doplňuje Václavová.

Festival pokračuje až do neděle

Festival nevyužité budovy po Praze zaplňuje každý rok. „My jsme prošli celou řadu různorodých prostor od čističky kanalizačních vod přes kasárny, továrny, pivovary a ten prostor nám vždycky nabídne nějaké téma,“ sděluje s tím, že jde o „nabídku, jak se v prostoru ztratit a hledat, co je a co není umění“.

V dalších dnech festivalu organizátoři zvou třeba na taneční performance Brazilky Alice Ripolliové nebo na taneční one man show Kanaďana Frédéricka Gravela, která je zároveň i rockovým koncertem. Festival nabízí i další program, čítá koncerty, filmové projekce, workshopy, komentované procházky a projížďky či program a dílny pro děti.