Brahms si to musel odtrpět. Oceňovaný Pavel Haas Quartet vydává novou desku jeho kvintetů

Události v kultuře: Nová deska Pavel Haas Quartetu (zdroj: ČT24)

S šesti cenami Gramophone Award za svá hudební alba mají pověst jednoho z nejlepších komorních souborů všech dob. Hudební svět proto stojí na špičkách v očekávání nové desky Pavel Haas Quartetu. Za pomoci hostů nahráli kvintety Johannese Brahmse. Album obsahuje jeho Smyčcový kvintet č. 2 G dur a Klavírní kvintet f moll. V pořadí devátá deska Haasovců vychází v celosvětové distribuci.

Cesta k Brahmsovi vedla přes album kvintetů Antonína Dvořáka, které kvartet nahrál před několika lety a ve světě deska posbírala jedenáct hudebních cen. Podobně jako v případě Dvořákových kvintetů si soubor přizval ke spolupráci klavíristu Borise Giltburga a violistu Pavla Nikla. Dvořák s Brahmsem se spolu znali, oba patří k romantismu. Brahmse smyčcové kvarteto hrálo na koncertech už dříve.

„Charakter hudby je rozdílný, ten pohled na vrcholnou romantiku je v obou případech, u Dvořáka a u Brahmse, jiný,“ míní violoncellista z Pavel Haas Quartetu Peter Jarůšek. „U Dvořáka máte pocit, že mu to všechno šlo lehce, přirozeně. Že to z něj tryskalo, ať už ty lyrické pasáže nebo to drama. U Brahmse máte trochu pocit, že si to musel odtrpět, ale na kvalitu to nemá žádný vliv,“ popisuje houslistka Veronika Jarůšková.

Haasovci aktuálně jedou světové turné. Za sebou mají Kanadu, Spojené státy a také koncerty v části Evropy, mimo jiné v Belgii, Německu a Rakousku, chystají se také do Velké Británie. Britský časopis BBC Music Magazine je letos zařadil do desítky nejlepších kvartet všech dob.

Kurátorství Dvořákovy Prahy

„Nás to potěšilo, ale samozřejmě na tom, že hrajete falešně, to nic nemění, musíte si to vyladit,“ směje se Jarůšková. „Samozřejmě ocenění publika a kritiků je skvělé. Ono to zní jako klišé, ale tak to je,“ dodává Jarůšek.

Letos soubor slaví dvacetiny a dostali nezvyklý dar. Stali se kurátory Dvořákovy Prahy. Na klíč tak mají vybrat hudební soubory pro tři nadcházející ročníky festivalu. Jak říkají – tak aby to mělo hlavu a patu. Sami se českému publiku představí v září.

Pavel Haas Quartet má od loňského roku novou členku Luo-ša Fang, která vystřídala violistu Jiřího Kabáta. Vedle houslistky a violistky čínského původu tvoří soubor violoncellista Jarůšek, houslistka Jarůšková a houslista Marek Zwiebel. Soubor nese jméno českého skladatele první poloviny 20. století Pavla Haase (1899–1944). Za 17 let působení na hudební scéně dosáhl pozice mezinárodní interpretační elity.