Pink Floyd po čtvrtstoletí vydali novou píseň. „Hey, Hey, Rise up!“ podporují Ukrajinu

Britská hudební skupina Pink Floyd složila píseň na podporu Ukrajiny. Zemi bránící se ruské agresi povzbuzuje skladba Hey, Hey, Rise up! (Hej, hej, povstaň!). Slyšet je v ní hlas ukrajinského zpěváka Andrije Chlyvňuka. Posloužit má k získávání prostředků pro humanitární účely. Novou skladbu nenahráli Pinkl Floyd od konce kapely v polovině devadesátých let.

„Stejně jako mnozí další jsme cítili zuřivost a frustraci, když jsme se stali svědky ohavné invaze do nezávislé a mírumilovné demokratické země a vraždění jejích obyvatel jednou z největších mocností na světě,“ vysvětlil motivy k písni kytarista David Gilmour.

Silný okamžik ke zhudebnění

Spolu s bubeníkem Nickem Masonem do nové písně zapojili i zpěváka Andrije Chlyvňuka z ukrajinské skupiny Boombox (v azbuce psané Bumboks), který se právě v Kyjevě léčí ze zranění, způsobeného projektilem z minometu.

Gilmour a Chlyvňuk si v roce 2015 společně zazpívali na koncertě v Londýně. Skladbu věnovali Ukrajincům, kteří o rok dříve přišli o život při svržení proruského prezidenta v Kyjevě. Na tomto koncertu hrály i ruské punkerky z Pussy Riot.

„Nedávno jsem se dočetl, že Andrij opustil své americké turné s Boombox, aby se vrátil na Ukrajinu a zapojil se do územní obrany,“ uvedl k aktuální spolupráci Gilmour. Na Instagramu také viděl video natočené na jednom náměstí v Kyjevě, kde umělec zpívá lidovou písničku ve městě ztichlém kvůli válce.

„Byl to silný okamžik, který mě přiměl to zhudebnit,“ vysvětlil. Chlyvňukovi svůj nápad do kyjevské nemocnice zatelefonoval. „Přehrál jsem mu kousek písničky po telefonu a dal mi své požehnání. Snad brzy něco uděláme osobně,“ doufá Gilmour.

„Putin musí odejít“

Vizuál skladby představuje slunečnici, jeden ze symbolů Ukrajiny, a je inspirován videem virálně se šířícím po sociálních sítích. Zachycuje Ukrajinku urážející dva ozbrojené ruské vojáky a házející po nich slunečnicová semínka: ať si je dají do kapes, aby z nich vyrostly slunečnice, až je pohřbí.

Na začátku ruského vpádu na Ukrajinu Gilmour tweetoval, že „Putin musí odejít“. Kapela uvedla, že veškerá hudba Pink Floyd (od roku 1987) a sólové Gilmourovy skladby zmizely z ruských a běloruských streamovacích webů na znamení „rozhodného odsouzení ruské invaze“.