Prodám obraz, značka: pro Ukrajinu. Umění draží ukrajinští umělci i ruská galeristka

Aukce umění pomáhají sbírkám i konkrétním umělcům (zdroj: ČT24)

Vedle potravinových sbírek a přijímání uprchlíků pomáhá Ukrajině i současné české výtvarné umění. Čtyři pražské galerie pořádají společně benefiční aukci děl od více než stovky umělců. Samostatně se okupovanou zemi rozhodla podpořit i třeba výstavní síň Cermak Eisenkraft. Takzvaný charitativní salon na pomoc Ukrajině pak v Praze pořádá ruská galeristka Alexandra Karpuchina. Do aukcí se zapojují rovněž ukrajinští umělci, kteří ze své vlasti utekli po vypuknutí války.

Pro pomoc Ukrajině se spojily čtyři pražské galerie: Centrum současného umění DOX, Trafo Gallery, The Chemistry Gallery a Bold Gallery, odkud nápad vzešel. Celý výtěžek půjde na konto sbírky SOS Ukrajina Člověka v tísni.

Svá díla do aukce poskytlo více než sto současných umělců. Během několika dnů se sešlo přes sto třicet děl – obrazy, sochy, grafiky i fotografie. Některá přímo reagují na současnou situaci. „Jsou tady díla, která se podobají ukrajinské vlajce, která vznikla na popud emocí, které válka v umělcích vyvolala,“ doplnila kurátorka Trafo Gallery Blanka Čermáková.

Aukce skončí v sobotu 19. března, dostupná je i on-line. Největším dílem v dražbě je čtyřmetrové plátno Františka Skály. Zájemci mohou pořídit také díla od Josefa Bolfa, Kurta Gebauera, Romana Franty, Ivana Pinkavy, Alžběty Jungrové či kreslířky ToyBox.

Galerista: Umění bývá po válce zbytnou komoditou

Ukrajině pomáhají i v další pražské galerii. Benefiční aukci na podporu rodin ukrajinských umělců chystá na 24. března například galerie Cermak Eisenkraft. A to ve spolupráci s Akademií výtvarných umění v Kyjevě. S přípravou pomáhá výtvarnice Oksana Brenzovychová, jejíž díla aktuálně reprezentují Ukrajinu na světové výstavě Expo v Dubaji.

Umělkyně je momentálně v Praze, do Česka přijela po napadení její země Ruskem. I ona se musela odloučit od nejbližších. „Manžel, otec mých dětí zůstává na Ukrajině. Pomáhá, chrání a brání naši zemi. Opravdu doufáme, že mír bude brzy,“ přeje si.

Oksana Brenzovychová
Zdroj: ČT24

Už v Praze namalovala do aukce obraz, nazvala ho Jizvy. Výtěžek z prodeje všech děl půjde na pomoc konkrétním umělcům na Ukrajině. V tuto chvíli je na seznamu osmdesát umělců, počet ale není konečný. „Umělci jsou a budou velice postiženou skupinou, protože až válka skončí – a doufejme, že to bude brzo –, tak se bude Ukrajina obnovovat a v takových dobách bývá umění poměrně zbytnou komoditou,“ poukazuje galerista David Železný z Cermak Eisenkraft.

Ruská galeristka: Nemůžu jen přihlížet

Do začátku dubna trvá charitativní salon ve výstavní síni Karpuchina Gallery, která nese jméno původem ruské galeristy Alexandry Karpuchina. Do Prahy se s rodiči přestěhovala na začátku devadesátých let. Putinovu agresi na Ukrajině odsuzuje. „První dny pro mě bylo složité ztotožnit se s tím, že jsem z Ruska. Došlo mi, že jediný způsob, jak se na sebe můžu podívat do zrcadla, je, že nebudu přihlížet a mlčet,“ vysvětlila motivaci k uspořádání aukce.

Do charitativního salonu zapojila české, ruské i ukrajinské umělce. Včetně třiadvacetileté Margarity Ivy z Kyjeva, která v Praze studuje. Margaritina matka i její bratr z Ukrajiny utekli, otec, babička i další příbuzní ale zůstali. „Pořád mám potřebu být on-line a koukat, co se děje,“ přiznává mladá umělkyně. Z českých výtvarníků svou tvorbu do aukce poskytly třeba Lucie Skřivánková, Vladimír Skrepl či Krištof Kintera.