Pozemšťan Eddie Vedder natočil sólové album, přibral Stevieho Wondera i Glena Hansarda

Eddie Vedder natočil sólové album (zdroj: ČT24)

Eddieho Veddera zná svět třicet let především jako frontmana Pearl Jam a dlouho byl od kapely neoddělitelný. Nedávno ale po jedenácti letech vydal sólovou desku – Earthling, tedy Pozemštan. Spolupracoval na ní se špičkovými hudebníky.

Eddie Vedder dosud na sólových deskách tvrdou muziku obcházel po špičkách. Na novince ale odložil ukulele i akustickou kytaru a vzdává hold stadionovému rocku. „Oprostil se od minimalismu, který má na prvních dvou deskách. Vzdává hold několika matadorům rockové, ale i bluesové a soulové scény. Ta deska je plná odkazů. Je to dokonale propojené,“ uvedl hudební publicista Jaroslav Konáš.

Vedder se neostýchal přinést hodně osobní materiál, který zrcadlí jeho vztek, smutek i soucit. Třeba skladbu Brother The Cloud inspirovala smrt Chrise Cornella ze Soundgarden. On My Way je zase virtuálním duetem s otcem, který byl ve Vedderově životě nepřítomný.

„Je dobré poslouchat své instinkty. Někdy ani nevíte, proč se do něčeho pustíte. A tahle nahrávka je přesně taková,“ nechal se Vedder slyšet. Všechno začalo pár akordy, spontánním jamováním přátel se společnou láskou k muzice.

Cestou se přidali další hosté. „Bylo to jako malovat obraz, na kterém chcete použít různé barvy. A pak jednu vezmete, a to je Stevie,“ popisoval Vedder, proč oslovil Stevieho Wondera. Na hostování kývli i Elton John nebo Ringo Starr. Jednu skladbu nazpívala i Vedderova sedmnáctiletá dcera Olivia.

V sestavě kapely k desce Eathlings zasedl bubeník z Red Hot Chilli Peppers Chad Smith, na baskytaru hrál Chris Chaney z Jane's Addiction's, kytaru a vokály obstaral Glen Hansard. S Hansardem už Vedder absolvoval turné po malých klubech a loni spolupracovali na soundtracku k filmu Seana Penna Flag Day. Desku produkoval Grammy oceněný Andrew Watt, který je podepsaný pod alby Ozzyho Osbournea, ale i popových interpretů jako Justin Bieber.