Dirigent Järvi a houslista Repin se potkávají v Praze. Provází je Polární záře

Dirigent Järvi a houslista Repin koncertují v Praze (zdroj: ČT24)

V pražském Obecním domě v těchto dnech koncertuje ruský houslista Vadim Repin. Provází ho Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK pod taktovkou estonského dirigenta Kristjana Järvima. Ten v Praze zároveň uvedl v české premiéře svou vlastní skladbu Polární záře. Program je složen z děl ruských a estonských skladatelů.

Polární záře je součástí Järviho posledního alba Nordic Escapes. Označuje ji za nejosobnější z celé nahrávky. „Polární záře je, jako byste vstoupili do časové smyčky nebo nové dimenze. I když zemřeme, pořád něco jsme. To je ten moment polární záře – když se narodíme a když odcházíme ze života,“ vysvětluje Järvi.

Je skladatelem i dirigentem, hudbou žije, skládal i o přestávce generální zkoušky na pražský koncert. Rád spojuje různé žánry. V New Yorku založil orchestr, který hraje vše od renesanční hudby po hip hop. Věnuje se také filmové hudbě, je autorem například hudby ke snímku Atlas mraků nebo seriálu Babylon Berlin.

Přestože pochází z dirigentské rodiny, řídit orchestry původně nechtěl. „Vždycky mě zajímaly mezinárodní vztahy a diplomacie. Věci jako jednání mezi kmeny, které osídlily naši planetu a kulturu. A tím se vlastně teď zabývám i jako dirigent,“ prozradil.

Repin: Prokofjevův koncert je něco výjimečného

Na pražském pódiu se poprvé profesně potkal s dlouholetým přítelem, ruským houslistou Vadimem Repinem. Na Repinův návrat pražští symfonikové čekali poměrně dlouho, neboť dva jeho předchozí koncerty se nemohly z různých důvodů konat.

V Praze je hvězdou Koncertu pro housle a orchestr č. 2 Sergeje Prokofjeva. „Tento koncert je sice od ruského skladatele, ale byl složen pro francouzského houslistu a premiéru měl ve Španělsku. Čili spojuje ruskou hudbu a španělskou duši. Což také vystihuje podstatu mistrovství Vadima Repina, neboť je to na první pohled velmi klidný houslista, ale umí být také neuvěřitelně vášnivý a temperamentní,“ oceňuje dramaturg FOK Martin Rudovský.

„Ta škála různých tónů dělá z koncertu něco výjimečného. Hlavně jeho druhá část. Prokofjev by mohl klidně pokračovat dalších deset minut. Je to geniální dílo s nekonečným motivem,“ nepochybuje Repin. V Obecním domě zní také Labutí píseň od skladatele Arva Pärta a suita ze scénické hudby Sněhurka od Petra Iljiče Čajkovského v aranžmá Järviho.

Program poprvé zazněl ve středu 16. února, opakování o den později předchází setkání s oběma umělci.