Zemřel Meat Loaf, rockovou ikonu z něj udělalo album Bat Out of Hell

Zemřel rocker Meat Loaf (zdroj: ČT24)

Zemřel rocker Meat Loaf. Bylo mu 74 let. Do hudební historie se zapsal především albem Bat Out of Hell, které se drží mezi nejprodávanějšími nahrávkami všech dob. Mezi jeho hity patřila téměř desetiminutová skladba Paradise by the Dashboard Light či píseň I'd Do Anything for Love, za níž si vysloužil hudební cenu Grammy. Meat Loaf byl také herec, zahrál si třeba v Klubu rváčů.

Server Guardian napsal, že umělec, jehož dlouhodobě trápily zdravotní problémy, zemřel obklopen svou rodinou. „Víme, jak moc znamenal pro mnohé z vás, a opravdu si vážíme veškeré lásky a podpory v tomto období smutku po ztrátě tak inspirativního umělce a výjimečného muže,“ cituje Guardian prohlášení příbuzných.

Příčinu smrti rodina neuvedla, zpravodajský web TMZ s odkazem na nejmenované zdroje napsal, že Meat Loaf zemřel poté, co vážně onemocněl covidem-19. Zda byl zpěvák očkovaný, není jasné.

Meat Loaf se narodil v Dallasu jako Marvin Lee Aday. Svou přezdívku – v překladu „sekaná“ – získal už ve škole. Možná podle jeho hřmotného vzezření, některé verze také tvrdí, že inspirací bylo oblíbené jídlo od jeho matky. Po rozvodu s otcem, alkoholikem, vychovávala Marvina sama a zemřela, ještě když byl teenager.

Po střední škole odešel do Los Angeles, kde založil kapelu Meat Loaf Soul, kterou později přejmenoval na Popcorn Blizzard a Floating Circus. A také vystupoval v muzikálech.

Bat Out of Hell

Za svou dlouhou kariéru prodal Meat Loaf více než sto milionů alb po celém světě. Hvězdu z něj udělala jeho první sólová studiová deska Bat Out of Hell, která vzešla v roce 1977 ze spolupráce s písničkářem Jimem Steinmanem a producentem Toddem Rundgrenem. První recenze vyznívaly smíšeným dojmem, ale nahrávka se stala hitem.

Se 43 miliony prodanými kusy patří Bat Out of Hell mezi deset nejprodávanějších desek všech dob, vedle počinů Michaela Jacksona, Whitney Houstonové či kapely Eagles. Bat Out of Hell to dokonce dotáhlo do Guinnessovy knihy rekordů: v britské hitparádě se drželo přes 470 týdnů.

Hitová nahrávka byla první a nejúspěšnější z trilogie „pekelných alb“. Meat Leaf na ni navázal v roce 1993 nahrávkou Bat Out Of Hell II: Back Into Hell, která pomohla nahodit jeho uvadající popularitu. Dostal se opět na přední příčky žebříků a do sbírky si přidal další hit: I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That). Skladba mu vynesla i Grammy. „Pekelnou“ trilogii zakončila v roce 2006 deska Bat Out Of Hell III: The Monster Is Loose.

Hudební kariéra Meata Leafa byla kolísavá, vliv měly i letité neshody s Jimem Steinmanem.  Celou dobu si však udržoval dobré vztahy s fanoušky, i díky bombastickým koncertům a prostřednictvím sociálních sítí i četným vystoupením v televizi a rádiu. Poslední, dvanácté, studiové album pod názvem Braver Than We Are vydal v roce 2016.

Rocker… a herec

Meat Loaf byl také herec. Na stříbrném plátně debutoval v roce 1975 v muzikálu Rocky Horror Picture Show. Zahrál se také ve slavné adaptaci románu Chucka Palahniuka Klub rváčů režiséra Davida Finchera nebo v komedii Štvanci z roku 1986. Jeho jméno stojí i v titulkách snímků Léto v Alabamě, Max a Kevin či Waynův svět. Celkem se objevil ve více než 50 filmech a televizních inscenacích. Ještě v roce 2017 si zahrál v seriálu Ghost Wars.