Předseda kinařů: Kina neskončí, diváci i distributoři jsou hladoví

Rozhovor s předsedou Asociace provozovatelů kin Martinem Poštou (zdroj: ČT24)

Uplynul rok od chvíle, kdy se poprvé uzavřela kina. Kvůli koronaviru nehrála mezi 13. březnem a 10. květnem a také od 12. října do konce roku. Vládní zákaz provozu kin pokračuje dosud. Předseda Asociace provozovatelů kin Martin Pošta se neobává, že by se lidé po skončení restrikcí do biografů nevrátili a distribuce filmů by se přesunula na internet. Na promítání na velkém plátně se podle něho těší diváci i distributoři.

Tržby tuzemských kin se loni oproti roku 2019 propadly o pětašedesát procent. „V roce 2019 přišlo 18,3 milionu diváků do českých kin, což bylo nejvíce od roku 1993. V roce 2020 je návštěvnost 6,3 milionu diváků. Propad je opravdu veliký, z 2,6 miliardy korun na 900 milionů tržeb,“ upřesňuje Martin Pošta. Nad vodou prý kinaře udrželo především promítání českých filmů přes léto.

V čase zavřených biografů hledají diváci možnost zhlédnout novinky jinde. Rostoucí oblibu streamovacích platforem odráží i filmové ceny, včetně Oscarů, které letos otevřely nominace i titulům neuváděným v kinech.

Stream versus kina

Výkonný ředitel společnosti Disney Bob Chapek se dokonce nechal nedávno slyšet, že se dosavadní rozložení distribučních sil vlivem zkušeností z pandemie změní. Lidé si podle něho zvykli na téměř okamžitou dostupnost novinek na streamovacích platformách, takže vydávání filmů on-line nebo na nosičích několik měsíců po premiéře v kinech nepovažuje za příliš udržitelný.

„Počítáme, že dojde k určitému zkrácení okna, kdy je film exkluzivně v kinech, ale myslím, že i studia si velmi dobře uvědomují, že nejlepší zpeněžení snímku je stále v kinech,“ podotýká Martin Pošta.

Podle jeho zkušenosti distributoři pouští nové filmy na streamy jen v jednotkách případů, většinu schraňují v šuplíku, až se kina otevřou. Navíc jsou si studia vědoma, že pokud by film nabídla například ve stejný čas na internetu i do kin, biografy by mohly odmítnout snímek vůbec uvést.

„Máme vyjádření šéfa Marvellu, který řekl, že dokud kina neumřou, tak bude premiérovat a uvádět filmy jenom v nich. Warner Bros. sice dává některé filmy do streamu, ale říká, že to je s těžkým srdcem jenom v době pandemie a ve chvíli, kdy kina otevřou, tak se zpátky vrátí do klasického modelu. Takže věřím, že to nebude nějaký masový trend,“ očekává Pošta.

Upozorňuje zároveň, že otevření kin ve světě po pandemické pauze nasvědčuje tomu, že lidé se těší, až usednou před velkým plátnem. „Diváci jsou hladoví po kultuře,“ nepochybuje. A promítací sály jim kulturní zážitek mohou podle něho dopřát i při částečném omezení.

Snad v létě

„Je možné, že letní kina budou mít méně přísnější podmínky, protože se nacházejí ve venkovním prostoru,“ předjímá budoucí rozvolnění. „Ale kina jsou připravena zahájit i běžný, bezpečný provoz, s vynecháním míst mezi diváky a tak dále,“ ujišťuje.

„Díky infrastruktuře, která je i v menších obcích, mám pocit, že to bude jeden z prvních sdílených kulturních zážitků, protože kina dokáží hrát i při stanovené třicetiprocentní kapacitě sálu při vyšších stupních PSA. Zatímco pro živou kulturu je omezení kapacity velmi náročné z finančních důvodů,“ dodává.

S odloženými premiérami na diváky v kinech čeká například životopisný film o Emilu Zátopkovi, který by chtěl režisér David Ondříček uvést v srpnu, nebo poslední bondovka. Ta je zatím odsunuta na říjen. Podle Pošty se diváci nemusí obávat, že by si kina dlouhodobé uzavření kompenzovala zdražováním vstupenek.