„Kdyby radši hořelo,“ přejí si obyvatelé vesnice v komedii, kterou natáčejí filmaři na Kroměřížsku

Režisér Adam Koloman Rybanský natáčí v těchto dnech na Kroměřížsku komedii s názvem „Kdyby radši hořelo“. Sbor dobrovolných hasičů v ní čelí úplně jiné výzvě než oheň, klidný život ve vsi totiž naruší podezření na akci teroristů. Film vzniká v koprodukci České televize. Hlavní hrdiny si zahrají Miroslav Krobot, Michal Isteník nebo Anna Polívková. Premiéra v kinech je v plánu na začátek roku 2022.

Velikonoční jarmark na návsi. Ve Chvalnově-Lískách na Kroměřížsku si nespletli kalendář, o svátcích se totiž podle scénáře odehrává jedna z klíčových scén chystané komedie o vážných a aktuálních tématech. Chlapi před hospodou komentují zelené pivo a nebezpečí chemtrails, když oslavu na návsi naruší náraz dodávky do kašny. Řidiči se podařilo zmizet a nikdo si nemůže být jistý, co se vlastně stalo. Lidé jsou přesvědčeni, že šlo o teroristický čin a zdá se, že bezpečí vesnice závisí na hasičích.

„Celý ten film je o tom, že se šíří různé poplašné zprávy, a lidé se začnou ze strachu chovat podivně. Já ještě s panem farářem jsem prakticky jediná rozumná osoba, která všem říká, že to je nesmysl,“ popsala představitelka Jany Anna Polívková.

Co všechno způsobí strach a nejistota

Film ukazuje konkrétní situaci, jeho důležitým tématem je strach, nejistota a zmatenost dnešní společnosti vyplývající z přemíry informací. „Strach z něčeho cizího, z něčeho, co člověka ohrožuje, pak silně ovlivňuje jeho chování. Já se tak nějak snažím to zkoumat a zjistit, proč a co to všechno způsobuje,“ vysvětlil režisér a scénárista Adam Koloman Rybanský.

Respektovaného velitele hasičů, pro něhož teroristické nebezpečí znamená nebývalou vzpruhu a do ochrany vsi se vrhne se vší silou, hraje Miroslav Krobot. Michal Isteník je jeho mladší chráněnec, který se těší na své první dítě a poznává, co to je mít přehnaný strach o rodinu.

„Zhruba polovina rolí jsou neherci. Je to rozhodnutí režiséra, je to pro mě velmi zajímavé. Myslím si, že jsme tady objevili i pár talentů,“ řekl představitel velitele Broni Miroslav Krobot.

Natáčení filmu Kdyby radši hořelo (zdroj: ČT24)

Pandemie dodává scénáři aktuálnost

Natáčení v době pandemie provázejí přísná opatření. Herci i štáb se testují. Při zkoušení nosí respirátory a roušky. Odkládají je jen při ostrém natáčení. „Spousta mých kolegů divadelních herců třeba jezdí pro Českou poštu, rozváží jídlo nebo pracuje v nemocnicích a nemůžou dělat svoji práci. Tak já jsem strašně šťastný, že můžu,“ řekl Michal Isteník.

Scénář vznikal několik let a pandemie koronaviru posledního roku mu v mnoha ohledech dává nepříjemnou aktuálnost. „Například atmosféra vesnic, které byly v kompletní karanténě, nebo průběh striktně omezených Velikonoc. To vše mě ještě více utvrdilo v neustálé aktuálnosti a naléhavosti scénáře,“ dodal režisér.

Pokud to epidemická situace dovolí, měla by se nová komedie „Kdyby radši hořelo“ objevit v kinech přibližně za rok.