Tip z iVysílání: Důchodkyně Louisa prožívá na pobřeží animovaný příběh

Z iVysílání: Louisa na pobřeží (lze přehrát do 26. 1. 2021) (zdroj: ČT24)

Jean-François Laguionie natočil ve svých sedmasedmdesáti letech animovanou Louisu na pobřeží. Poetický a vizuálně podmanivý příběh o čiperné stařence, která zůstane sama v opuštěném městečku, si mohou diváci pustit v iVysílání do 26. ledna.

K českým divákům se z Laguionieho filmografie dostaly spíše tituly natočené až v novém miléniu. Známý je především jeho celovečerní snímek Obraz z roku 2011. Animovaná alegorie nesnášenlivosti vypráví o obrazu, kterým se rozšíří zvěst, že už ho autor nedomaluje. Vzápětí se dokončené postavy hodlají chopit moci nad těmi nedokončenými a zavést pořádek podle svého. 

Poetický příběh Louisa na pobřeží vznikl o pět let později. Hlavní hrdince, penzistce, ujede poslední vlak z pobřežního letoviska. Rozhodne se tedy přečkat u moře do jara. Společnost v záchranářské budce, které se stane jejím útočištěm, jí dělá jen pes. 

Působivosti snímku ještě napomohl hlas herečky Dominique Frotové. Uslyší ho i diváci České televize, protože Louisu na pobřeží uvádí ve francouzském znění s titulky.

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v takovém množství může být náročné. Web ČT24 proto pravidelně zveřejňuje tip na jeden záznam, který by bylo škoda si v programu uplynulého týdne nechat ujít.