Vladimír Merta pořád přepisuje. Mezitím „vykopal“ nové album

Vladimír Merta natočil nové album (zdroj: ČT24)

Písničkář a spisovatel Vladimír Merta slaví pětasedmdesát let. K narozeninám chystal velký koncert v pražské Arše s řadou hostů, třeba Ivou Bittovou nebo Petrem Niklem. Kvůli pandemii musel akci zrušit. Své jubileum oslavil ale vydáním nového alba. Nazval ho Vykopávky z Korintu.

Nový komplet přináší nahrávky, které Vladimír Merta natočil už po revoluci. Písně ze sedmdesátých a osmdesátých let napsal třeba pro Vladimíra Mišíka nebo skupinu České srdce.

„Jsou to písničky, na které jsem totálně zapomněl, nahrál jsem je kdysi jako ‚demáč‘. Originál jsem neobjevil, ale na kazetě je to dobře nahrané, takže se z toho podařilo udělat trojdesku. Hraju tam trsátkem, prstýnkem, experimentálně zpívám, někdo tvrdí, že zpívám líp než kdykoliv jindy,“ prozradil Merta.

Za normalizace patřil písničkář k polooficiálním autorům, kterým režim výrazně bránil v koncertních i nahrávacích možnostech. Se zákazem koncertů kvůli pandemii covidu-19 se hudebník vypořádal po svém. V loňském roce například uspořádal Koncert z obýváku.

Jakmile přestanu přepisovat, budu mrtvej

„Byl to takový pokus přizvat lidi do mého soukromí. Nepředstíral jsem, že hraju písničky, které umím, hrál jsem úmyslně třeba na banjo nebo na přeladěnou kytaru, chtěl jsem ukázat, jak vypadá, když začínám od nuly,“ vysvětlil Merta. 

Když nehraje, tak píše. Popelnicový román, který také vyšel v roce 2020, je vyprodaný. Merta nyní chystá druhé vydání. „Psal jsem ten román deset let. Je to příšerně dlouhé. Psaní i čtení je detektivka,“ poznamenává Merta. „Písničky pořád přepisuju, pro mě je přepisování normální stav tvůrčího rozpoložení. Jakmile přestanu přepisovat, budu mrtvej,“ dodal.

I písně z nového alba, zřejmě ale přepsané, zazní na velkém koncertě v pražské Arše, který Vladimír Merta musel posunout z narozeninového dne na 9. září.