Výtvarná Chalupeckého cena za rok 2020 vybrala finalisty, vyhrát ale nechce nikdo

Čtyři autoři a jedna skupina se dostali do finále dvaatřicáté Ceny Jindřicha Chalupeckého. Finalisté ocenění pro výtvarníky do 35 let působící na české scéně by se měli od září představit na společné výstavě v Brně. Stejně jako jejich kolegové z minulého ročníku ale odmítli, aby byl jeden z nich označen za vítěze.

Finalisty vybrala mezinárodní porota z téměř devadesáti přihlášek. Mezi nimi zaujala i jedna umělecká skupina – Björnsonova. Podle porotců probádává pole mezi intuicí a vědomím, čerpá ze zdrojů od čarodějnictví přes feminismus po popkulturní symboly.

Další z vybraných, Valentýna Janů, podle poroty předvádí vynikající práci s pohyblivým obrazem a instalačními strategiemi. Jejich pomocí zpochybňuje pozici vysílacích médií a kulturního kódování. Anna Ročňová zkoumá hranice městského a přírodního prostředí, tématem prací Roberta Gabrise je „komplexita vlastních idendit“. Jakub Jansa svými projekty zkoumá postinternetové umění a korporátní estetiku.

Raději bez soutěže

Společná výstava finalistů by měla začít 23. září v Brně, které se o pořádání finálových prezentací střídá s Prahou a od loňska také s Ostravou. Ostravskou premiéru Chalupeckého finále ale poznamenala protipandemická opatření.

Díla na společné výstavě v uplynulých letech pomáhala porotcům ve výběru toho „nejlepšího“ umělce. Loni ale do finále vybraní zástupci mladé výtvarné scény odmítli princip soutěže, nechtěli, aby diváky od jejich tvorby odváděla potřeba srovnávání. Také letošní pětice se shodla na tom, že se bez závěrečného soutěžení obejde. 

„Domnívám se a doufám, že eliminace soutěžení z Ceny Jindřicha Chalupeckého může mít za výsledek pouze vlídnější a méně stresující pracovní prostředí pro všechny zúčastněné,“ uvedla jedna z finalistek Valentýna Janů. „Představa kolaborativního snažení ve prospěch finální výstavy namísto individuální touhy po ocenění se tak zdá jako dostatečná výhra.“ 

Pětice umělců už má v hlavě nápad, který pro společnou výstavu vytvoří. Veřejnost se s jejich prací seznámí i v doprovodném programu na internetu v průběhu roku.

Chalupeckého ceny znají finalisty za rok 2020 (zdroj: ČT24)