V Praze otevřelo Muzeum Lichožroutů. O ponožku už přišli Jiří Suchý i Michal Viewegh

Události v kultuře: V Praze otevřelo Muzeum Lichožroutů (zdroj: ČT24)

Pražská Villa Pellé patří Lichožroutům, tedy kresleným postavičkám z knih Pavla Šruta a také animovaného filmu. Podobu jim dala Galina Miklínová. Ilustrátorka desítek dětských knih nyní svou tvorbu vystavuje v multimediální expozici.

Retrospektiva ilustrátorky, výtvarnice a filmařky Galiny Miklínové nese název „Muzeum Lichožroutů – vstup vítaný!!!“ Autorka hledala koncept, jak svá díla vystavit, na bílou stěnu totiž kresby věšet nechtěla. Využila proto oblíbené Lichožrouty, galerii proměnila na dům, ve kterém vypráví svůj i jejich příběh.

Výstavě tak dominují pletení rošťáci, kteří mají spadeno na liché ponožky. Miklínová kvůli výstavě ponožky sbírala rok. Na základě facebookové výzvy vždy jednu z páru poslali do galerie také známé osobnosti, třeba dramatik a herec Jiří Suchý, básník a nakladatel Martin Reiner, hudební skladatel Ondřej Soukup nebo spisovatel Michal Viewegh.

K profesoru Kadeřábkovi, fiktivnímu vědci, který v knihách i filmu po Lichožroutech pátrá, odkazuje obývací pokoj a pracovna s jeho dopisy nebo skicami. „Na jeho stole jsou úplně první Lichožrouti. Takhle vypadali, když to vznikalo,“ ukazuje Miklínová.

Ilustrace i večerníček

Lichožrouti však ve Ville Pellé nechali prostor i pro další postavičky své stvořitelky. Dílo Galiny Miklínové přechází z tradiční formy ilustrace do komiksu či animovaného filmu. Spolupracuje i s dalšími autory, jako jsou Eva Papoušková, Petr Stančík nebo Alena Mornštajnová.

Je také filmovou scenáristkou, výtvarnicí a režisérkou, kromě Lichožroutů vytvořila například tři řady večerníčků O Kanafáskovi pro Českou televizi.

„Výstava Galiny Miklínové, kterou považujeme za jednu z nejvýraznějších ilustrátorek prvních dvou dekád tohoto století, je logickým pokračováním naší snahy představit špičku této výtvarné oblasti nejen od nás,“ uvedla ředitelka Galerie Villa Pellé Vladana Rýdlová.

Muzeum Lichožroutů, do kterého je vstup vítaný, připravili spolu s autorkou kurátor Radim Kopáč, scénograf Jan Tomšů a grafické studio Carton Clan.

Výstava má být otevřená až do 28. března. Pokud to epidemická situace dovolí, tak expozici doprovodí také další program, nabídka tvůrčích dílen a komentovaných prohlídek pro děti a širokou veřejnost stejně jako edukační programy pro školy.