Osel s mrkví a Loseři v Putyce. Začíná festival Letní Letná, letos „light“

Začíná festival Letní Letná, letos „light“ (zdroj: ČT24)

„Voalá!“ Španělský soubor s tímto jménem zahájí 18. srpna festival Letní Letná. 17. ročník nového cirkusu a divadla si letos do názvu připsal slovo „light“. Vlivem protikoronavirových opatření se totiž koná v odlehčené verzi. Místo tří týdnů potrvá jen osm dní. Nabídne ale světovou premiéru francouzské inscenace nebo společné představení dvou předních tuzemských novocirkusových souborů.

Zahajovací číslo Voalá Station se odehrává v kulisách nebe, je založeno na vzdušné akrobacii doprovázené živou hudbou. Španělský soubor Voalá své „nebeské“ představení uvede v zahajovací den dvakrát. Pořadatelé se rozhodli připomenout i loňské zahájení. Premiérovou projekcí dokumentu Provazochodkyně nad Prahou. Vrací se k dechberoucímu výkonu Tatiany-Mosio Bongongy, která loni ve výšce 35 metrů přešla bez jištění nad Vltavou. 

Po osmi letech se vrací na Letní Letnou Galapiat Cirque. Francouzský ansámbl tentokrát před české publikum předstoupí se světovou premiérou – novinkou L'âne et la carrote, tedy Osel a mrkev.

Buďme spolu

Poprvé a zároveň naposled uvedou na festivalu společné představení dva významné tuzemské novocirkusové soubory. „Už jen samotné setkání, kdy nás bude z každé skupiny osmnáct akrobatů a k tomu čtyři členové kapely, předpovídá, že jde o velký projekt. Jmenuje se  Be Together – Buďme spolu. Nejen my, akrobaté, ale i diváci,“ prozradil principál Petr Horníček z Losers Cirque Company, která se na pódiu potkává s Cirkem La Putyka. 

Principálové českého nového cirkusu Petr Horníček a Rostislav Novák ml.
Zdroj: Letní Letná/František Ortmann

Obě uskupení jsou zároveň v programu zastoupena i svými samostatnými počiny. „Lůzři“ připravili průřez všemi svými inscenacemi, Cirk La Putyka láká na venkovní novinku Kaleidoscope

„Máme i dvě dětské scény. V doprovodném programu nemůžou chybět soubory VOSTO5 a Bratři v tricku se svými open-air. A budou tu i výtvarné a cirkusové dílny,“ doplňuje manažerka festivalu Ivana Pěkná Vrbíková.

Do šapitó v roušce

Návštěvníci musí počítat s omezeními, která vyžadují zdravotní opatření. Do šapitó se vejde jen pět set diváků, představení mohou sledovat pouze se zakrytým nosem a ústy. V rozšířené venkovní scéně je nutné dodržovat bezpečné rozestupy mezi skupinami.