Obrazy Benátek se zhlíží v benátských zrcadlech a odráží v Italských črtách

Benátské zrcadlení na výstavě i v knize (zdroj: ČT24)

Právník a sociolog se zájmem o umění Jiří Přibáň a výtvarník Jakub Špaňhel se sešli v Itálii. Jižní země je inspirovala k Italským črtám, v nichž Přibáňovy eseje provází reprodukce Špaňhelových maleb. Knihu zároveň doplňuje výstava v pražském Karolinu, kde se historie Benátek zrcadlí v současných malbách.

„Spíš si udržuji odstup od expresivní malby a od směru, kterému se říká antimoderna. Ale jeho považuju za umělce, jenž je schopen jít až na hranu toho, jak tradici využít, aniž by ji zcela popřel, přitom ovšem zůstává originální,“ říká Přibáň o Špaňhelových malbách. 

Uznávaný tuzemský výtvarník se na ikonická místa Benátek dívá pohledem starých mistrů. „Mám rád malíře Canaletta, Benátky osmnáctého století, ještě před turistickou dobou,“ vysvětluje. Jeho obrazy se navíc odráží v benátských zrcadlech ze sklářské dílny Ongaro a Fuga z ostrova Murano. Oba rody byly jako sklářští mistři zapsány už v roce 1600.

Benátské zrcadlení v Křížové chodbě Karolina je k vidění do 3. dubna. Italský velvyslanec Francesco Saverio Nisio na vernisáži vyhlásil sbírku, jejíž výtěžek má Benátkám pomoci vzpamatovat se po loňských povodních. 

„Benátčané se snaží obnovit veřejný život. Zbývá jim ještě několik měsíců, aby vyčistili město a věci se vrátily do původních kolejí,“ poznamenal velvyslanec. Cena nebude nízká, odhad se pohybuje kolem tří set padesáti milionů eur.