Dokonalý vzhled a stalkerské praktiky. Jihokorejský pop má své příznivce i v Čechách

Jihokorejský pop má své příznivce i v Čechách (zdroj: ČT24)

Korejský pop dobývá české i celosvětové hitparády. Popularita takzvaného K-popu v tuzemsku souvisí zejména s rostoucí popularitou jihokorejské kultury, a to hlavně mezi mladými lidmi, kteří korejské hudební interprety vyhledávají nejčastěji.

„Jedná se o hudební směr, který označuje korejskou hudbu, která je ovšem velmi výrazně ovlivněná západními žánry,“ popisuje K-pop koreanistka Vladislava Mazaná. „Spojuje v sobě popovou hudbu, dance, hip hop, rap, elektropop, rock, RnB a ještě zvláštní žánr melancholických balad.“

Jihokorejské hudební hvězdy a jejich písně byly taky hlavním tématem nedávného korejského dne, který se konal v Praze. „Nepočítali jsme s tím, že bude takový zájem,“ uvádí organizátorka korejského dne Sandra Burdová.

„Lidem se K-pop líbí z toho důvodu, že je jiný. Přestože tomu jazyku nerozumějí, tak to má melodii, má to rytmus. Videoklipy jsou opravdu hezky udělané,“ dodává.

K-pop je ale velmi oblíbený také jinde ve světě. Například loni stanula chlapecká jihokorejská kapela BTS se svým albem Love Yourself: Tear v čele amerického žebříčku Billboard. Bylo to poprvé, co asijská skupina ovládla zámořskou hitparádu.

Zájem o korejskou hudbu ve světě rozpoutala ne úplně typická k-popová píseň Gangnam style. Videoklip z roku 2012 tehdy na YouTube jako první překonal hranici nejprve jedné miliardy a následně tří miliard zhlédnutí. Řada českých fanoušků ale uvádí, že se k žánru dostali prostřednictvím japonských animovaných seriálů.

V K-popu ale nejde pouze o hudbu, ale i o celý životní styl. Chování celebrit začalo v Jižní Koreji ovlivňovat i chování veřejnosti. „Nejen že k-popoví talenti podstupují drsný výcvik, ale také mnoho z nich podstupuje plastické operace. Je požadavek, že by měli být skutečně dokonalí,“ říká Mazaná.

V Koreji tak podle ní spousta mladých žen i mužů dobrovolně podstupuje chirurgické zákroky. „Třeba jako dárek k osmnáctým narozeninám dostane slečna operaci,“ dodává.

Tento trend ale v takové míře do Česka zatím nedorazil, stejně jako stalkerské praktiky, které jsou vlastní části příznivců k-popových kapel. Fanoušci jsou schopni čekat na zpěváky dlouhé hodiny a agresivním způsobem vyžadovat pozornost na první pohled dokonalých hvězd.