Symbol složité situace. Podívejte se na nejlepší fotografie a videa Czech Press Photo 2019

Fotografie roku 2019 zachycuje českou vlajkou nad demonstrací na pražské Letné, kam letos v červnu proti vládě Andreje Babiše přišlo protestovat více než 200 tisíc lidí. Autorem vítězného snímku 25. ročníku Czech Press Photo je Lukáš Bíba z mediálního domu Economia. Porotci vybrali také vítěze osmi fotokategorií a nejlepší novinářská videa – v této sekci výrazně uspěli Reportéři ČT.

Zakladatelka soutěže Czech Press Photo Daniela Mrázková uvedla na adresu vítězného snímku: „Je symbolem složité politické i společenské situace v zemi. Třicet let po pádu komunismu je společnost opět rozdělena: na jedné straně dochází k vášnivým protivládním protestům a na straně druhé si vládní strana udržuje nejvyšší preference. Vítězný snímek obsahuje emoce i klade otázky, a to jednoduchým, působivým a do paměti na první pohled vrývajícím se způsobem.“

Autor vítězné fotografie pak dodává: „Stejně jako většina mých kolegů jsem se snažil zachytit protesty na Letné ze všech možných úhlů. Nejprve jsem fotil dole u pódia a pak jsem využil přístupu nahoru na střechu Molochova, odkud bylo možné získat fotku 250 tisíc lidí. Fotili jsme podobné scény – od protestujících pod námi přes ‚piknikující‘ na okraji střechy až po lidi mávající vlajkami na x způsobů.“

Celkem v letošním ročníku soutěžilo 270 fotografů, kteří přihlásili téměř čtyři tisíce snímků. Výběr z nich, včetně nejlepších, představuje od 23. listopadu do 30. ledna výstava na Staroměstské radnici v Praze. 

Přehled oceněných nabízí také následující fotogalerie a videogalerie:

Nejlepší videa podle Czech Press Photo 2019

1. místo v kategorii Feature: Hon na živnostníka (David Macháček, Česká televize). Reportáž o ženě, která popsala příběh svého otce. Místní noviny ho ale chtěly otisknout jen bez jmen komunistických funkcionářů, kteří v padesátých letech stáli za neštěstím v ženině rodině.

Reportéři ČT: Hon na živnostníka (David Macháček) (zdroj: ČT24)

2. místo v kategorii Feature: Dáma republika (David Vondráček, Česká televize). Portrét ženy, která se narodila ve stejný den jako Československo.

Reportéři ČT: Dáma republika (David Vondráček) (zdroj: ČT24)

3. místo v kategorii Feature: Upřímně lituji (Miroslav Petráček, Česká televize). Po několika desítkách let byl v Panenských Břežanech objeven záznam, na němž se privilegovaní komunisté přiznávají ke zločinům, které nikdy nespáchali.

Reportéři ČT: Upřímně lituji (Miroslav Petráček) (zdroj: ČT24)

1. místo v kategorii Investigation: Dvojí metr (David Macháček, Jana Neumannová, Česká televize). Souvisí přeložení ředitele finančního úřadu s vyměřením doplatku firmě, která spadá pod holding Agrofert?

Reportéři ČT: Dvojí metr (David Macháček) (zdroj: ČT24)

2. místo v kategorii Investigation: Mnichovská zrada? (David Vondráček, Česká televize). Zradili Československo jeho spojenci podpisem mnichovské dohody?

Reportéři ČT: Mnichovská zrada? (David Vondráček) (zdroj: ČT24)

3. místo v kategorii Investigation: Poražení (Lenka Klicperová, Markéta Kutilová, Česká televize). Reportáž z frontových oblastí, kde probíhají poslední boje s Islámským státem.

Reportéři ČT: Poražení (Lenka Klicperová, Markéta Kutilová) (zdroj: ČT24)

Kategorie Aktualita a reportáž (udělena jen jedna cena): Aleppo znovu otevřeno (Andrej Štuk, Jarmila Štuková). Budoucností válkou zničeného syrského města se zabývá webový projekt, který netradičně propojuje lidské příběhy a ekonomická data.