Filmová upoutávka týdne: Matt Damon a Christian Bale jednou na plný plyn v Le Mans '66

Dramatické příběhy z prostředí automobilových závodů tvoří stálici filmového plátna. Nejnovějším přírůstkem žánru se v listopadu stane Le Mans '66 aneb Ford versus Ferrari, ve kterém se Christian Bale a Matt Damon pod režisérským dohledem Jamese Mangolda pokusí vyhrát jeden z nejslavnějších závodů na světě.

Snímek Le Mans '66 vypráví příběh podle skutečných událostí. V první polovině šedesátých  let dominovala stáj legendárního Enza Ferrariho jednomu z nejtěžších závodů ve všech motoristických sportech – 24 hodin Le Mans. To však velmi těžko nesl americký konkurent Ford, který se rozhodne italskou nadvládu zlomit.

Najme proto bývalého závodníka a konstruktéra Carrolla Shelbyho (Matt Damon), který dostane na první pohled nemožný úkol: postavit auto, které porazí Ferrari. Shelby pochopí, že kromě skvělého stroje potřebuje také výjimečného jezdce. Osloví proto zkušeného Kena Milese (Christian Bale), který je excelentní za volantem – a také arogantní, hrubý a nesmiřitelný vůči jakémukoli kompromisu.

Technika i charaktery na maximum

Takové je východisko závodnického dramatu, které na pozadí střetu technologií šponovaných na maximum líčí také střetnutí charakterů, které jsou zvyklé jít nadoraz a ještě kousek dál. Ústřední dvojici v barvách Fordu ztvárnili Matt Damon, který má za sebou proslulé role ve filmech Dobrý Will Hunting, Talentovaný pan Ripley nebo Marťan, a Christian Bale, který zazářil jako Fighter, Temný rytíř nebo Vice.

Christian Bale a Matt Damon v Le Mans ´66
Zdroj: CinemArt

Režie filmu Le Mans '66, který i vzhledem k délce 152 minut slibuje nejen akční zábavu, ale také poctivý vhled do prostředí automobilového sportu, se ujal James Mangold, jenž je podepsán pod snímky jako Walk the Line, 3:10 Vlak do Yumy nebo naposledy Logan: Wolverine.

Před šesti lety natočil Ron Howard úspěšné závodnické drama Rivalové o souboji, který na dráze Formule 1 svedli James Hunt a Niki Lauda. Oblíbený film má dodnes 90 procent na ČSFD a 88 procent na Rotten Tomatoes. Pokud Le Mans '66 splní očekávání, které probouzí zveřejněná upoutávka, dočkají se Rivalové důstojného následovníka.