Rutina, která se neomrzí. V Praze opět koncertovala Metallica

V Praze po roce koncertovala Metallica (zdroj: ČT24)

Sedmdesát tisíc fanoušků si přišlo v neděli do areálu letiště v pražských Letňanech poslechnout americkou metalovou kapelu Metallica. Do metropole ji opět po roce zavedlo světové turné World Wired.

Po tradičním intru v podobě westernové melodie Ecstasy of Gold od Ennia Morriconeho, jímž kapela zahajuje své koncerty, přišly ostré tóny titulní skladby z poslední desky Hardwired… to Self-Destruct. Fanouškům připomněla thrashmetalové začátky Metallicy.

Došlo samozřejmě také na nejznámější skladby umocněné laserovou show a pyrotechnikou. Nad pódiem se rozsvítila i česká vlajka. Propracované efekty ale podle hudebního publicisty Jaroslava Špuláka nestačily. „Měl jsem z koncertu pocit, že byl rutinní. Byl odehraný velmi dobře, nicméně mi v něm chyběla určitá jiskřivost, větší energie,“ zhodnotil nedělní večer.

Vrací se Jožin z bažin i Metallica

Při své poslední návštěvě nadchla Metallica svou interpretací Jožina z bažin. Mládkův text v originále přidala do svého vystoupení i tentokrát. Původní nápad vzešel od baskytaristy Roba Trujilla. „Přišel s věcmi, které bych ani já nedělal. Zpívá písně v češtině,“ prozradil frontman Metallicy James Hetfield o svém muzikantském kolegovi, který do slavné kapely nastoupil jako náhrada za Jasona Newsteda, jenž metalovou partu v roce 2001 opustil. 

Baskytarista Robert Trujillo, kytarista a zpěvák James Hetfield a kytarista Kirk Hammet
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Na metalové špičce balancuje Metallica už osmatřicet let. Jejich třetí studiové album Master of Puppets z roku 1986 zařadila americká Kongresová knihovna do Národního registru nahrávek jako první metalovou desku. Bylo to ale tzv. Black Album o pět let později, které kapelu proslavilo. 

Českým fanouškům zahrála poprvé naživo v roce 1993, od té doby se pravidelně vrací. A při tuzemských koncertech nemyslí jen na své publikum, ale i na charitu. Letos, stejně jako loni, podpořili američtí metalisti také projekt Obědy pro děti, jemuž věnovali pětadvacet korun z každé prodané vstupenky.