Zemřel architekt Ieoh Ming Pei, autor pyramidy v Louvru

Ve věku 102 let zemřel americký architekt čínského původu Ieoh Ming Pei, autor skleněné pyramidy v Louvru. Podle listu The New York Times o tom ve čtvrtek informoval jeho syn. Nositel prestižní Pritzkerovy ceny navrhl i další známé budovy včetně Čínské banky v Hongkongu či východního křídla Národní galerie ve Washingtonu.

Pei se narodil v Kantonu v roce 1917. Vyrostl v Šanghaji a v 18 letech se přesunul do USA, kde vystudoval architekturu na Harvardově univerzitě. Studoval i na MIT a na Pensylvánské univerzitě.

Během druhé světové války pracoval jako výzkumník pro americkou vládu. Svůj první ateliér si založil v New Yorku v roce 1955 a ihned od počátku se mu povedlo získávat velké zakázky.

Horizont ČT24: Zemřel Ieoh Ming Pei, autor pyramidy v Louvru (zdroj: ČT24)

Pei byl vyznavačem strohých geometrických linií, hladkých povrchů a přírozeného světla. „Pei měl opravdu rád světlo. Uměl pracovat se světlem, snažil se, aby do jeho budov světlo za každou cenu různými způsoby pronikalo,“ zdůraznil zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd. 

Pei, jehož oblíbenými materiály byly beton, ocel a sklo, byl jedním z nejplodnějších architektů 20. století. Navrhoval mrakodrapy i budovy univerzit či muzeí, ovlivnila ho i islámská architektura.

Jeho podpis nese napřílad hotel Four Seasons v New Yorku, bostonská knihovna J. F. Kennedyho nebo Rokenrolová síň slávy v Clevelandu. Mimo Spojené státy postavil třeba lucemburské muzeum Mudam či katarské Muzeum islámského umění v Dauhá.

Zpravodaj ČT Šmíd: Podezřívám Peie z toho, že se bál tmy (zdroj: ČT24)

Peiova pyramida zdobí Louvre už třicet let

Patrně nejznámější Peiovou stavbou je skleněná pyramida na nádvoří pařížského Louvru. Stavba, která budila od začátku značné emoce pro svůj futuristický vzhled, stojí před muzeem od roku 1989 a slouží jako jeho hlavní vstup.

„Je to místo, které je velice úzce spjato s francouzskou historií a mnozí by tam čekali třeba sochu Ludvíka XIV. Nebo něco podobného. Ale pro Peie pracovaly dvě věci. Zaprvé, galerie neměla žádná hlavní vchod a on tvrdil, že musí mít něco centrálního, tím se nabízel dvůr,“ přiblížil Šmíd.

„A hlavně, jeho přesah do dalšího století byl naprosto impozantní a on si dokázal tu stavbu prosadit – samozřejmě spolu s prezidentem Mitterandem – navzdory tomu, že mnozí architekti tvrdili, že ,nejsme v Dallasu‘ nebo ho přímo obviňovali z toho, že prodlužuje Disneyland až do Paříže,“ dodal zpravodaj ČT.

Pei pyramidu vytvořil na objednávku francouzského prezidenta Francoise Mitterranda u příležitosti 200. výročí Velké francouzské revoluce. Stavba má čtvercovou základnu s délkou hrany 35 metrů a výšku 20,6 metru. Skládá se ze 603 kosočtvercových a 70 trojúhelníkových dílů.