Filmová upoutávka týdne: Peklo vystrkuje růžky. Komiksový Hellboy mění šéfa i tvář

Komiksový pekelník s upilovanými rohy naposledy v kinech řádil před deseti lety pod vedením Guillerma del Tora. Zatímco tento režisér si letos došel pro Oscara, Hellboy putoval do jiných rukou a v příštím roce se představí v trochu jiném stylu a s jiným hercem pod maskou. Premiéra je plánována na duben.

Postava Hellboye se v komiksovém světě zrodila začátkem devadesátých let. Jejím stvořitelem je výtvarník a scenárista Mike Mignola. Z jeho výtvoru se stal kultovní hrdina, i když ani zdaleka nevypadá jako většina obvyklých superhrdinů. Však je jeho matkou čarodějnice a jeho otcem démon a sám má kopyta, upilované rohy, kamennou ruku a červenou kůži.

Film Hellboy (2019)
Zdroj: Facebook Hellboy

Mignola při práci vycházel ze své obliby lidových bájí, legend, duchařských příběhů, komiksů s monstry a detektivek s okultní tematikou. A tak monstrum představil jako kladnou postavu, která zápolí s ostatními monstry.

Za svou práci na Hellboyovi si vysloužil hned několik prestižních Eisnerových cen. I v Česku pak vyšlo všech dvanáct sebraných svazků hellboyovských příběhů, které hojně čerpají z mýtů včetně těch artušovských.

Oscarový filmař s láskou k příšerám

O převedení temné postavičky na filmové plátno dlouho usiloval mexický tvůrce neméně temných snímků Guillermo del Toro, který je známý pečlivou prací s vizuální stránkou svých děl. Teprve úspěšná práce na zfilmování jiného komiksu – upírského Bladea – mu umožnila natočit Hellboye, který měl premiéru v roce 2004.

Do hlavní role obsadil amerického herce Rona Perlmana, kterého angažoval už u svého prvního snímku Stroje času. Perlman se ale částečně ztrácel pod prací maskérů, kteří se snažili věrně oživit kreslenou postavičku. Na produkci filmu del Toro navíc úzce spolupracoval s Mignolou, který působil jako producent.

A pokud Mignola ve svých komiksech chtěl z monstra udělat kladnou postavu, del Toro jako milovník monster ho ještě více polidštil a dopřál mu milostnou zápletku. Ta vygradovala v druhém filmu, který del Toro mohl natočit i přes nepříliš velký úspěch prvního snímku. Do kin šlo pokračování až o čtyři roky později s podtitulem Zlatá armáda. Del Toro se v něm vzdálil zápletkám Mignolových komiksových románů a z Hellboye udělal i nastávajícího otce.

V kinech ale terno opět neudělal a dalších deset let se tak fanoušci museli spokojit s příběhy na stránkách komiksů, které se rozrůstaly s tím, jak Mignolou stvořený svět zabydlovaly další postavy, jejichž příběhům se věnují další autoři.

Hellboy získal nového šéfa

Další šanci dostane Hellboy v kinech příští rok a bude to šance de facto úplně nová. Na snímku už totiž nedělá ani del Toro ani Perlman, což fanoušci doufající v završení trilogie nesli špatně. Producenti berou nového Hellboye jako restart, byť podle první upoutávky a dílčích informací to vypadá, že by nový film měl vycházet z motivů závěrečných hellboyovských komiksů jako Divoký lov nebo Bouře a běsy.

Režie připadla Neilu Marshallovi, který má ve filmografii postapokalyptický Soudný den nebo historického Centuriona. Poslední roky se pohyboval spíš v televizní tvorbě – režíroval některé díly populární Hry o trůny nebo Westworldu.

Pekelného hrdinu si pak zahrál David Harbour, který se podílel zase na jiném oblíbeném seriálu – Stranger Things, hrál ale i ve filmu Sama Mendese Nouzový východ nebo Equalizerovi, kterého natočil Antoine Fuqua. I Harbour podobně jako Perlman musí svůj herecký výkon přizpůsobit výrazné vrstvě masky.

Podle Harboura umožní nepřístupnější rating filmu, aby byla tahle verze Hellboye temnější a hororovější. „Hellboy žije ve světě, kde lidé nepřijímají, kým je. Takže i když je zachraňuje, stejně se pak objeví s vidlemi a pochodněmi a chtějí ho zabít. Myslím, že nejvíc zápolí s tím, že loví příšery, přestože sám mezi ně patří,“ řekl pro magazín CNet Harbour.

Film Hellboy (2019)
Zdroj: Facebook Hellboy

Přesto první upoutávka staví Hellboye roku 2019 spíš do lehčího až komediálního tónu. V dubnu se v kinech předvede a ukáže, jakým směrem se tvůrci skutečně vydali.