„Co po nás zbude? Mně by stačilo nezhebnout!“ Národní divadlo navštívil Emil Hakl

Národní divadlo zve na Návštěvu Emila Hakla (zdroj: ČT24)

O konci světa, o stárnutí nebo o pečených kachnách vypráví hra Návštěva, která má ve čtvrtek premiéru na Nové scéně Národního divadla v Praze. Předlohou je povídka Emila Hakla, který se zároveň podílel na její divadelní adaptaci. Režie se ujal Jan Frič a v hlavních rolích se představí Ondřej Pavelka, David Prachař, David Matásek a Saša Rašilov.

„Ale víš co? Někdy mě až vochromí touha to všecko zastavit, stopnout, zatáhnout za brzdu. Víš co! Jsem ve věku, kdy mi umíraj kamarádi. Co po nás zbude? Mně by stačilo zůstat tu. Tady na tom rohu. Stát a čumět! Nikam nejít! Nepokračovat, kurňa! Nezhebnout! Víš, co myslim? Taky to tak cejtíš?“ ptají se „hrdinové“ hry Návštěva.

Hra, která je divadelním debutem jednoho z nejznámějších současných českých spisovatelů Emila Hakla, svádí dohromady čtyři dávné kumpány, kteří pořádají večírek a probírají záležitosti osobní i dějinné, dávno dané a nezvratné, vedou se řeči o zániku lidstva, politice světových velmocí nebo o prohnilosti českých elit.

Řez mužským světem

Leitmotivem jejich klábosení se stává asteroid, jenž má k večeru dopadnout na Zemi. Křehké postavení planety se překrývá se stejně ohroženou a křehkou tělesnou schránkou lidských životů, v těle jednoho z mužů se totiž mezitím uhnízdila smrt.

„Čtyři singl padesátníci, co si tak můžou povídat? Všechno možný. Nejsou to úplní ztroskotanci, ale život se jim možná úplně nepovedl a teď to zjistili. Už jsou na horizontu a začínají klesat z kopečka,“ popisuje David Matásek.

Ondřej Pavelka, Saša Rašilov, David Matásek a David Prachař v představení Návštěva
Zdroj: Národní divadlo/Patrik Borecký

Text hry vychází ze stejnojmenné povídky, kterou Emil Hakl vydal v roce 2014 v souboru Hovězí kostky. Autor v ní popisuje řez mužským světem, aby odkryl všechno, co dokáže pod kůží mužů, procházejících krizí středního věku, ale i zdánlivým úspěchem, bujet a hnisat.

Návštěva bourá pomyslnou stěnu mezi herci a diváky, kteří na začátku stojí u stolků na jevišti jako účastníci rautu a aktéři hry se pohybují mezi nimi. Představení tudíž není vhodné pro diváky s omezenou schopností pohybu a pro diváky na invalidních vozících, upozorňuje Národní divadlo.

Spisovatel Emil Hakl (vlastním jménem Jan Beneš) se narodil roku 1958. Pracoval jako aranžér, knihovník, skladník, strojník, zvukař, textař a redaktor. V roce 2001 vydal povídkovou sbírku Konec světa a o rok později román Intimní schránka Sabriny Black.

Skutečný průlom přišel až s novelou O rodičích a dětech (2002), za niž byl oceněn Magnesií Literou a která patří mezi nejprodávanější díla současných českých autorů. V roce 2008 podle ní režisér Vladimír Michálek natočil stejnojmenný film.

Mezi Haklovy další oceňované romány patří Let čarodějnice, Pravidla směšného chování, Skutečná událost nebo Umina verze. Je dvojnásobným držitelem ceny Magnesia Litera (podruhé za knihu Skutečná událost), nominován byl také za knihu Pravidla směšného chování, za kterou získal Cenu Josefa Škvoreckého.

Emil Hakl
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK