ČT už to rozbalila. Chystá Vánoce s Kouzelníkem Žitem, Neckářem a Svěrákovým „strništěm“

Upoutávka: Vánoce 2018 na České televizi (zdroj: ČT24)

Česká televize už čtvrtstoletí naděluje premiérové vánoční pohádky, pro letošní Vánoce nachystala tři nové příběhy. Jedním z nich je Kouzelník Žito, který bude divákům dělat společnost na Štědrý večer. Sváteční program nabídne také televizní premiéru nejnovějšího filmu syna a otce Svěrákových Po strništi bos nebo oscarového muzikálu La La Land. Silvestrovská noc bude poctou Václavu Neckářovi.

Pro štědrovečerní pohádku si režisér a scenárista Zdeněk Zelenka vypůjčil pověst ze dvora českého krále Václava IV. Kouzelník Žito. V jeho podání je ale milostným trojúhelníkem mezi hlavním hrdinou, čerticí a princeznou.

„Chtěl jsem odvyprávět příběh, který by měl nepohádkového hrdinu, jemuž ovšem život zkomplikují pohádkové bytosti. A také zlí, pochybní lidé, proti kterým náš hrdina musí napnout všechny své síly, aby na konci zjistil, že boj stál za to a že princezna je ta nejlepší obyčejná holka na světě,“ vysvětlil Zelenka. Do novinky obsadil i svou „dvorní herečku“ Jiřinu Bohdalovou, která už hrála třeba v jeho pohádce Nesmrtelná teta. Tentokrát se objeví v roli kořenářky, která kouzelníka Žita vychovala.

Trailer: Kouzelník Žito (zdroj: ČT24)
  • Kouzelník Žito (24. 12.)
  • O zakletém králi a odvážném Martinovi (26. 12.)
  • Přání k mání (30. 12.)
  • Hotel Hvězdář (31. 12.)
  • Po strništi bos (1. 1.)
  • Planeta Česko (1. 1.)

Zatímco Zelenka je zkušeným pohádkovým režisérem, Peter Bebjak, spojený s krimisériemi Případy prvního oddělení a Spravedlnost, divákům letos představí svůj pohádkový debut. Česko-slovenský vánoční příběh vypráví O zakletém králi a odvážném Martinovi (26. 12.). Hlavním hrdinou je nevidomý kovář. „I lidé, kteří mají nějaký handicap, mohou uspět, a to nejen v pohádce,“ podotýká generální ředitel ČT Petr Dvořák k poselství příběhu. Česká televize také opět uvede novou pohádku ve znakovém jazyce. Vodníkova princezna je příběhem vodníka Franty, který si usmyslí, že se ožení pouze se skutečnou princeznou.

Trailer: O zakletém králi a odvážném Martinovi (zdroj: ČT24)

Kromě pohádkových novinek se diváci mohou těšit také na spoustu pohádkových repríz. Ať už to bude sváteční klasika Tři oříšky pro Popelku, oblíbený Anděl Páně i jeho pokračování, nebo Čert ví proč či Tajemství staré bambitky.

Z televizních filmových premiér si ČT na Vánoce schovala rodinnou pohádkovou komedii Přání k mání (30. 12.) od Víta Karase, v níž Martin Myšička, Jitka Čvančarová i dětští hrdinové poznají, že ke štěstí není zapotřebí kouzel.

Trailer: Přání k mání (zdroj: ČT24)

Dvě premiéry uvede program na Nový rok. Snímek Po strništi bos, který natočil Jan Svěrák podle vzpomínek svého otce Zdeňka Svěráka a jenž dějově předchází filmu Obecná škola. A dokument Planeta Česko, který zblízka odkrývá fascinující dobrodružství z tuzemské říše zvířat a rostlin.

Ze zahraničních filmových premiér potěší hit cen Oscar za rok 2016 – muzikálová romance La La Land – či Kate Winsletová coby Králova zahradnice v historickém dramatu z dob Ludvíka XIV.

Naší základní strategií je diváka nepřekvapovat, ale udržet tradici. Z výzkumu nám vyšlo, že dívat se na televizi je o Vánocích stejná tradice jako štědrovečerní večeře nebo rozbalování dárků pod stromečkem. A lidé očekávají, že uvidí, co je nepřekvapí, tedy vánoční pohádky.
Petr Dvořák

Obnovená premiéra čeká snímek Brubaker s Robertem Redfordem v hlavní roli. Drama o řediteli věznice, který se nechá zavřít, aby lépe poznal nedostatky vězeňského systému, se naposledy vysílalo v roce 1989. K vězení nemá daleko ani Hercule Poirot, respektive pachatelé zločinů, kteří tomuto nezaměnitelnému detektivovi nikdy neuniknou. Diváci s ním během Vánoc mohou řešit celkem deset případů.

Silvestrovský večer pojala Česká televize jako poctu Václavu Neckářovi, který letos oslavil pětasedmdesáté narozeniny. Do Hotelu Hvězdář mu přijde pogratulovat dvacet kolegů zpěváků napříč generacemi i žánry a v nových aranžích zazpívají jeho nejslavnější písně. Jakési alter ego Václava Neckáře ztvární Jan Cina, který mimo jiné hraje v divadelní verzi Šíleně smutné princezny.

Jak je zvykem, silvestrovského vydání se dočkají i pořady Zázraky přírody, Všechnopárty a 168 hodin. Hudbu, humorné historky a víno opět propojí pořad Do roka a do dna.

  • neděle 2. 12. – Břevnovský klášter (17:30 na ČT1)
  • neděle 9. 12. – Loreta (17:30 na ČT1)
  • neděle 16. 12. – bazilika sv. Petra a Pavla na Vyšehradě (17:30 na ČT1)
  • neděle 23. 12. – kostel sv. Cyrila a Metoděje (17:55 na ČT1)
  • Výtěžek veřejné sbírky tentokrát pomůže organizaci Portus Praha, Nadačnímu fondu pro předčasně narozené děti a jejich rodiny, centru neurorehabilitace ERGO Aktiv a mobilnímu hospicu Andělé stromu života.
  • Diváci budou mít možnost přispět telefonicky, prostřednictvím DMS nebo online na portálu darujspravne.cz.

Vánoční a novoroční ČT art se zaměří především na hudbu, divadlo a tanec. Nabídne například záznam koncertu legend slovenské populární hudby Slovenští muži vrací úder, na festivalu Zlatá Praha oceněné filmové zpracování opery Bohuslava Martinů Čím lidé žijí či Novoroční koncert České filharmonie. Filmoví diváci mohu strávit 20 000 dní na Zemi s Nickem Cavem nebo Čas her a malin nezralých s Gérardem Depardieuem.

Upoutávka: Vánoce na ČT art (zdroj: ČT24)

Vánoce na Déčku budou animované. Děti se mohou těšit na příběhy z dílny Walta Disneyho, na dva díly příběhu o Sobíku Nikovi světoznámé letky Santa Clause a na Oscara nominovaný britsko-americký film Piráti!.

Adventní kalendář ČT 2018
Zdroj: ČT

V sobotu 1. prosince spustí Česká televize už poosmé na webu Déčka interaktivní Adventní kalendář, který návštěvníky provede den po dni předvánoční dobou, vánočními tradicemi i historií nejočekávanějších svátků roku. Výtvarnice Lucie Lomová tentokrát vytvořila scénu romantického městského nábřeží v čase úplně prvních Vánoc v novém československém státě. Na předvánočním špacíru se tak v davu měšťanů potká Ema Destinová, Eduard Štorch a Tomáš Garrigue Masaryk.