Mám fůru času, a tak spím v obilí. Kapela Jelen vzdává poctu legendě country Michalu Tučnému

Kapela Jelen vzdává poctu Michalu Tučnému (zdroj: ČT24)

Kapela Jelen se za necelý měsíc vydá na podzimní turné, kterým vzdává poctu legendě české country Michalu Tučnému. Jako hosta si na všechna vystoupení pozvala zpěvákovu dceru Míšu Tučnou. Turné zakončí v polovině prosince pražským koncertem ve Fóru Karlín.

Stodola Michala Tučného byl první velký festival, který Jelena coby začínající, neznámou kapelu pozval. Na premiérový zážitek před velkým publikem nezapomněli a za poskytnutou šanci se chtějí odvděčit. 

„Dozvěděli jsme se, že Stodola Michala Tučného už není, že skončila, a bylo nám líto, že lidé nemají kde si Michalovy písničky poslechnout a zazpívat. Řekli jsme si, že by bylo fajn naše podzimní turné koncipovat tak, že bychom ho rádi věnovali Michalovi jako vzpomínku,“ vysvětluje zpěvák a kytarista skupiny Jelen Jindra Polák.

Míša Tučná několik let hostovala se skupinou Fešáci. Písně svého otce ale pomalu opouštěla, nechtěla je zpívat déle než on sám. Energie kapely Jelen ji ale přesvědčila, aby změnila názor. „Vždycky, když se dostanu k tomu, že zpívám tátovy písničky, tak jsem ráda, když se někam posunou,“ říká. 

Videoklip k předělávce Spím v obilí s kapelou natáčela v Hošticích u Volyně, kde Tučný na konci života bydlel. Právě tady se donedávna konal festival Stodola Michala Tučného. V době jeho největší popularity se ke zpěvákovu hrobu stála až dvoukilometrová fronta.

Kapela Jelen spatřuje v Michalu Tučném jeden z kořenů muziky, kterou dělají sami; pro jejich oblíbený žánr country prý udělal ze všech českých interpretů nejvíc. Turné na jeho počest začne v půlce listopadu v Herálci a skončí o měsíc později pražským koncertem ve Fóru Karlín.